‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 26 maart 2023

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  

Berg

Linda: Had je niet aan onze wandeling gedacht, dat je zo laat bij mij bent?

Monique: Pff. Als Mohammed niet naar de berg komt, moeten hele volksstammen maar CO2 de lucht instoten en naar de vaccinatiestraat!

Linda: Welke Mohammed? En welke vaccinatiestraat? Die zijn toch allemaal opgedoekt. Je hoeft niet meer te testen, hoor. Ben je ziek? Ben je daarom zo laat? We kunnen ook een keertje overslaan.

Monique: Nee, sorry voor mijn gejaag en gejacht.

Linda: Jagen doen ze in het bos.

Monique: Heb deze week GGD-stress gehad. Maar het had niks met Corona te maken.

Linda: Kom meid, strik je veters rustig vast. Dan lopen we zo richting de Vuurlinie en dan vertel jij je verhaal maar eens.

Monique: Nou, krijgen we op vrijdagmiddag een brief voor de kinderen, maar druk druk, je kent het wel en dus openen we die op zondag. Staat daarin dat we op maandag verwacht worden voor een vaccinatie. Gewoon, zo eentje uit het standaard vaccinatieprogramma. Maar hoezo krijg je dit enkele dagen van te voren te horen? Is de GGD niet bekend dat kinderen op school zitten en ouders werken. Het antwoord is ‘ja’. Via de site kun je een andere datum plannen, maar wél in deze week! Nou, uiteindelijk toch een gaatje gevonden en juh, ernaar toe.

Linda: Gelukkig maar.

Monique: Maar waar ik me nu vooral zo druk over maak: In al die jaren en zelfs na onze mondiale prikactie van de afgelopen jaren, heeft men nog niet bedacht dat het veel handiger, maar vooral milieubewuster is, als die prikkers naar ‘de berg’ komen. Die kinderen zitten gewoon allemaal samen in een klaslokaal. Stuur er één prikker naartoe, of laat er 4 samen carpoolen en prik die hele school in één keer! En precies zo met zorgcentra of wat dan ook.

Linda: Het is inderdaad niet milieubewust als al die ouders de auto instappen, kilometers rijden voor een prikje en hup weer terug.

Monique: Precies. En wat denk je van de vrije dagen die opgenomen moeten worden, fijn voor de ouders en de werkgevers! Kinderen, die na 2 jaar online onderwijs, weer een dag school moeten missen, gebouwen met parkeerplaatsen die gehuurd moeten worden. Dat is toch allemaal niet nodig.

Linda: Maar je hebt het weer gefikst. Misschien moet jij de politiek ingaan en deze issues met boeren-moeder-verstand aanpakken.

Monique: Geen haar op mijn hoofd, die daaraan denkt. Ik heb gestemd en daar laat ik het bij. Die vuurlinie ga ik niet in! Zeg, wat een uitslag hè.

Linda: Ja, het zal me benieuwen of we iets van veranderingen gaan merken.

Monique: Over veranderingen gesproken. Waarom zijn er gaten gegraven, hier op de Berkenheg?

Linda: Dat zullen wel doofpotten worden, haha. Nee, ik denk dat ze nieuwe bomen gaan planten. Dat is in het kader van het Bomenplan: In 8 jaar tijd een boom voor iedere inwoner van Peel en Maas, als positieve bijdrage aan het klimaat, een betere gezondheid en leefbaarheid.

Monique: Dat is mooi. Ik houd van groen. En wat staan de fruitbomen al mooi in de bloesem hè. Echt lente!

Linda: En de vogeltjes zijn druk met nestjes bouwen. Heerlijk, als je ’s morgens wakker wordt van hun getjilp.

Monique: Nou, zo wilde ik van de week ’s avonds een rustig wandelingetje maken, om even mijn zinnen te verzetten. Heerlijk, de natuur in. Hoor ik me daar ineens toch een herrie boven mijn hoofd. Ik was op de Katsberg en waande me hier, in de Vuurlinie.  

Linda: Oh, dat was die oefening met de Apachehelikopters.

Monique: Ja, ik had het wel gelezen, maar totaal niet aan gedacht. Nou, je schrikt je het apezuur.

Linda: Hé, zullen we via de Berg terugwandelen? Even langs de bunkers op de Vossenberg? Zo blijven we een beetje in ons thema vandaag.

Monique: Oh ja, lekker belangrijk. Maar het is goed hoor. Mooi stukje. Deze Mohammed gaat met jou wel naar de berg.

 

loader