‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 18 juni 2023

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  

Aftellen

Monique: Nog 238 dagen.

Linda: Huh? Ga je dan pas op vakantie?

Monique: Nee, dat doen we in juli al, dat is het zo.

Linda: Wacht je al zolang op Ali-express?

Monique: Nee hoor, ik wacht expres nooit op Ali! Ik koop lokaal, dat weet je toch?!

Linda: Je gaat me toch niet vertellen, dat je met vervroegd pensioen gaat?

Monique: Nou, dat zou dan wel heel erg vervroegd moeten worden. Nee, denk eens na, waar zitten we over 238 dagen?

Linda: Sjonge, ik heb weekend! Nou uh, pakweg februari. Ooh ja, natuurlijk. Dat ik daar niet aan gedacht heb.

Monique: Precies. Vastelaovend!

Linda: Mens, ik weet dat je een vierder bent, maar nu al aftellen? De mussen vallen kapot van het dak en jij denkt aan winteractiviteiten. Dat gaat zelfs voor jou wel wat ver, niet?! Alsof er tussen nu en dan niets bijzonders gebeurt. Ik vind daar wel wat van hoor; mensen die te snel leven en vergeten soms effe stil te staan bij vandaag.

Monique: Daar heb je toch ook wel gelijk in, en laten we eerlijk zijn, zo zit ik ook in elkaar. Maar ik moest deze week toch effe aan de vastelaovend denken.

Peter: Ja, ze zag het nieuws dat de LVK naar d’n Binger komt.

Frank: LVK?

Peter: Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer.

Monique: Inderdaad. Er worden 3 halve finales in Meijel opgenomen, met elk 20 liedjes.

Frank: En dat is echt een dingetje, zeg maar?

Peter: Voor een aantal vastelaovesvierders zeker. Maar anderen houden het liever bij de Liedjesaovend, waar nieuwe liedjes van Meijelse bodem gezongen worden.

Linda: Tellen jullie nog maar lekker even verder, maar tel niet op mij.

Monique: Hoe kwam je nou net eigenlijk bij dat pensioen? Hoe oud denk je dat ik ben?

Peter: Nu moet je oppassen, Linda!

Linda: Nee joh. Dat was een grapje.

Frank: Yeah right!

Monique: Dáár vind ik trouwens wat van; mensen die de jaren naar hun pensioen aftellen. En dan niet 2 of 3. Maar 15 of zo.

Linda: Ik zeg: stop met tellen en start met schrijven.

Monique: ‘viefenzeeventig breeve’!

Linda: Daar gaat ze weer. Maar ik meen het. Het leven is veel te kort om 15 jaar op je pensioen te wachten. Leef nu! Wie zegt dat je je pensioen haalt?

Monique: Weet je wie trouwens stopt met werken, althans bij d’n Binger? André. Ze zoeken een nieuwe medebeheerder, die het samen met Daniëlle gaat oppakken.

Linda: Als ik dát zou moeten doen, zou ik helemaal uitgeteld zijn. Dat trek ik niet hoor, van die wisselende diensten en vaak avonddiensten met feestjes en zo.

Monique: Ik dacht dat jij nog zo’n jong ding was, die daar de hand niet voor omdraait.

Peter: Nu moet jij op je tellen passen, Monique.

Linda: Ach nee, van Monique kan ik veel hebben. Ik hoop voor hen, dat ze snel een geschikt persoon vinden. Dat zal nog niet meevallen. Op sommige plaatsen hebben ze een beheerder, die kijkt alsof ie nog niet tot 10 kan tellen. En uiteindelijk moet je toch van aanpakken weten. Je draait horeca, organiseert evenementen en moet zorgen dat alles voor je verenigingen goed geregeld is. Dus je moet ook een mensen-mens zijn.

Frank: Daar vind ik dan weer wat van; een mensen-mens. Wat een stom woord. Kan ik helemaal niks mee.

Peter: Mensen, die overal wat van vinden, dáár vind ik wat van. Zeg, ik heb er dorst van gekregen. Wie gaat er mee wat drinken?

loader