‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 19 november 2023

Ook in ons dorp krijgt de zondagmorgen al geruime tijd een heel andere invulling dan vroeger. Stonden de vrouwen destijds de hele morgen aan het fornuis om – als manlief uit de Hòmmis/café kwam – ‘Sóndese koost’ op tafel te brengen, hoe anders is dat tegenwoordig. De vrouwen gaan nu op de zondagmorgen met vriendinnen lekker wandelen, al mogen – bij uitzondering – ook wel eens de mannen mee. En als regel wordt die wandeling afgesloten met een lekkere kop koffie of een drankje in een van de Méélse horecagelegenheden. Over alle zin en onzin die ter sprake komtleest u wekelijks in onze rubriek ‘Sóndese koost’.

Roze

Monique: Het heeft effe geduurd, maar nu zijn de mooie kleuren er weer hè.

Linda: Ja, heerlijk. Zo met je voeten door de bladeren trappen, hier in het bos. Gaan we richting de Vossenberg?

Monique: Nou, wel door het Simonshoeksebos. In de Peel is nu een stuk niet toegankelijk vanwege het trekseizoen. Het is nu weer echt tijd om overdag te wandelen, hè. ’s Avonds is het nu echt te donker.

Linda: Of je moet door het dorp lopen. Dat doe ik niet graag. Ik heb het al gauw gezien en ik erger me  groen en geel aan de werkbusjes die overal geparkeerd staan op de meest ongelukkige plekken.

Monique: Die mensen moeten ook hun werk kunnen doen. Wat denk je, dat Peter en zijn collega’s voor hun lol meters extra lopen met hun zware materialen?

Linda: Dat snap ik allemaal wel. Maar waarom midden op straat staan, als je op de oprit kunt, of ín het parkeervak recht voor de deur? En dan nog, je kunt je busje toch verplaatsen naar een parkeerplaats nadat je je materiaal eruit hebt gehaald.

Monique: Toch zien de werklui dat anders.

Linda: Ik krijg het in de gaten, maar ik vind het aso. Ik kan er nog gemakkelijk omheen lopen, maar wat denk je van rolstoelers of mensen met een kinderenwagen. Niet te doen gewoon.

Monique: Ben jij onlangs nog door het Eensel gelopen, toen je je rood, geel en groen ergerde?

Linda: Nou, ik liep nog net niet rood aan hoor. Maar het Eensel, hoezo?

Monique: Daar woont de nieuwe prins van de Kieveloeët, prins Jarno. Dus daar is het nu versierd.

Linda: Maar die heeft geen busje, toch?

Monique: Nee, hij werkt bij Inova, hij doet nog iets voor omroep P&M en is DJ.

Linda: Aha. Een muziekman. Leuk! Dat zal jou als muziek in je oren klinken.

Monique: Ja, voor mij is het seizoen weer begonnen. Met dit jaar halve finales LVK in d’n Binger.

Linda: Ik las dat de Bubs zijn comeback heeft gemaakt. Eerlijk gezegd heb ik effe gemist dat ze er niet waren. Maar doen ze nu weer mee, vanwege dat LVK?

Monique: Ik weet het niet. Ik heb ze in elk geval niet gezien op de Méélse Liedjesaovend gisteren. Hé, zullen we dadelijk afdraaien richting Raspberrie Maxx voor een lekker gebakje?

Linda: Oh ja, gezellig. Dat is toch dat chaletje met alles in het roze? Hebben die ook de Crompouce?

Monique: Kromwatte?

Linda: Crompouce, van de Hema. Een combi van Tompouce en Croissant.

Monique: Oh ja, dat heb ik gezien. Laatst zag ik al een variant voor de vastelaovend: de Nonnepouce. Gemaakt met een nonnevot.

Linda: Dat klinkt toch echt niet lekker!

Monique: Nee hè, maar Henny bakt alleen haar eigen originele gebakjes, met frambozen.

Linda: Met een kloddertje roze verf hieieieier en een kloddertje roze verf daaaaar.

Monique: Maar zonder roze busje, speciaal voor jou.

Linda: Jajaja. Draai hier nu maar gauw binnendoor de Coenenweg in, dan zijn we zo op de Steenoven. Lekker met onze voetjes bij de kachel.

loader