‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op onze weblog die afwisselend door enkele mensen uit onze parochie wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op gebeurtenissen in ons eigen dorp of ‘de grote wereld’. De ene keer puntig en uitdagend, dan weer met een grote knipoog.

Prominenten

Krant, radio en uiteraard de televisie hadden zijn aanwezigheid nadrukkelijk aangekondigd: Voetbaltrainer Louis van Gaal zou te gast zijn in het avondvullend tv-programma ‘Zomergasten’. Zou Janine Abbring – die dit jaar het programma presenteert – ‘onze Louis’ in toom kunnen houden? “Eén verkeerde vraag en Louis neemt het programma over”, zei de een. “Nee hoor” verkondigde een ander. “Louis vindt het een veel te grote eer, dat hij te gast mag zijn in dit maar liefst drie uur durende interview programma.” En Louis zelf: “Het wordt een avond over de mens en de coach van Gaal”. Stiekem – ik ben ook maar een mens – hoopte ik, dat het uit de hand zou lopen. Dat emotie de overhand zou krijgen of dat – door een verkeerde vraag – de sfeer plotseling vijandig zou worden. Zoals die keer dat hij jarengeleden een verslaggever toebeet: “Ben ik nou degene , die zo slim is, of ben jij zo dom?”
In het deel, dat ik gezien heb, schoof ik niet één keer naar het puntje van mijn stoel. Louis hield zijn emotie keurig in toom en zowel Janine als Louis bleven keurig binnen de lijntjes kleuren. Ook de mens achter van Gaal kwam nauwelijks aan het woord. Het was vooral de docent van Gaal, die zich roerde. En toegegeven, lesgeven kan die oud-leraar Louis als de beste. Maar eerlijk gezegd, zat ik daarvoor niet voor de tv. Ik wilde op deze broeierig hete zomeravond het liefst vuurwerk en als dat laatste er niet in zat, minstens een beeld krijgen van ‘de mens’ Louis van Gaal. Helaas werd het een bittere teleurstelling. ‘De mens’ Louis was deze avond thuisgebleven en het door mij gehoopte vuurwerk bleef al helemaal uit.
Dan maar uitzien naar een volgende zomergast. Over een paar weken is VVD minister Eric Wiebus te gast. Niet vervelend bedoeld, maar in een column moet het kunnen: voor mij een wat rare kwiebus. Maar wel een man, die heel verrassend uit de hoek kan komen. In het vorige kabinet moest ie als staatssecretaris van Financiën de puinhopen bij de belastingdienst ruimen – hetgeen jammerlijk mislukte – en nu moet hij als minister van Economische Zaken de Groningse gasproblematiek gaan oplossen. Waar een mens zich – tot twee maal toe – toch mee laat opzadelen!
Maar één ding is zeker: Ik zal over 14 dagen geboeid voor het scherm zitten, om te horen hoe Eric ‘de slag om Groningen’ denkt te gaan winnen. En voor zowel Eric als Janine geldt: Geef gas, op die voorlaatste ‘Zomergasten’ van dit seizoen!

Mat

 

loader