‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op onze weblog die afwisselend door enkele mensen uit onze parochie wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op gebeurtenissen in ons eigen dorp of ‘de grote wereld’. De ene keer puntig en uitdagend, dan weer met een grote knipoog.

Het roer moet om

Terecht schakelen veel gepensioneerden  – na een druk, werkzame leven – naar een lagere versnelling. De ‘agenda’ wordt anders ingevuld. Naast vrijwilligerswerk komt er meer tijd voor familie en vrienden. Er is tijd voor uitjes, fietsen en wandelen.  Totdat er plotseling iets met de gezondheid gebeurd. De fiets blijft steeds vaker in het schuurtje staan en de wandelschoenen komen niet meer uit de kast. Het gevaar ligt op de loer dat het bewegen zich – lichtelijk overdreven – beperkt tot tussen ‘bed en stoel’. Het wordt dan steeds moeilijker om het tij nog te keren. De spiermassa verdwijnt als sneeuw voor de zon! In die situatie lijdt een val al snel tot een ziekenhuisopname en bij een operatie stijgt de overlijdenskans met tientallen procenten. Nu moet u niet denken dat dit zomaar wat loze veronderstellingen zijn van mijn persoontje. Nee hoor, het zijn resultaten uit een doorwrocht onderzoek van ene Donja die hierop een dezer dagen aan de Universiteit Maastricht afstudeerde. Donja roept senioren weliswaar niet op om marathons gaan te lopen, maar wel om te blijven bewegen, ook als het allemaal niet meer zo makkelijk gaat. Voldoende spiermassa – zo blijkt uit haar onderzoek – is zeer bepalend voor de kwaliteit van leven. En daarvoor hoeven we beslist niet – net als een bodybuilder – elke dag de fitnessruimte in.  Wandelen, zelf de boodschappen doen en wat in het eigen huishouden bezig zijn, kunnen op dit punt al kleine wonderen doen. Mensen voelen zich ook weer lekkerder in hun vel zitten. De neerwaartse spiraal wordt doorbroken en het leven weer de moeite waard. Bijkomend voordeel is dat het leidt tot een enorme besparing op de zorgkosten. Nee, hier gaat volgens mij de legendarische uitspraak  van de onlangs overleden voetbalicoon Johan Cruyff  beslist niet op dat ‘elk voordeel, z’n nadeel heeft! We worden er met z’n allen alleen maar beter van, te beginnen u zelf.
Nu de zomerzon  weer aan de hemel verschijnt en ons uitnodigt  naar buiten te komen is het een mooi moment om de daad bij het woord te voegen: uit onze stoel komen en de beentjes er weer onder zetten! Een mooier cadeautje kunnen we ons zelf niet geven.
Huub

loader