‘Vanuit de zijbeuk’

week 51-2021: Kribkes  (door Roger)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Deze dagen, willen we bij de kerststal zijn. Eenvoudig, als kinderen.

Sint-Franciscus heeft ooit de eerste kerststal ontworpen. Ontroerd tot in zijn ziel, en met tranen in de ogen, bleef hij soms urenlang vol verwondering kijken naar de lieve God, die mens werd. Mensen bouwden de allereerste kerststallen in de kerken van Italië en vandaar uit, over de Alpen, in Zuid-Duitsland. Alsof de Kerstmis daar, te midden van de mensen, gebeurde. Ook wij hebben onze kerststal, en stalletjes. Zodat het Jezuskindje midden in onze parochiekerk, in de lokale gemeenschap en in de huizen geboren wordt. We willen kijken naar het Kind, met de ogen van ons Hart, om dat mysterie enigszins te begrijpen. Maria en het kind: moeder en kind. Wat is er nog mooier? Ook, door de ogen van Sint Jozef. Maria, die Jezus aan de wereld schenkt. Maria die wist, dat Jezus een verhaal op gang zou brengen, dat de wereld zou verbazen.

En God, die kijkt naar ons – door kinderogen. Wat een wonder – om dit licht te willen blijven zien, en te beleven –samen met de kinderen.

*Vrede, & alle goeds

kapelaan Roger

 

 

loader