‘Vanuit de zijbeuk’

week 33-2022: (door Roger)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

In orde

Het woord ‘orde’ is nauw verbonden met  de term ‘klooster’ : een samenlevingsvorm, met duidelijk vastgestelde gedrags- en leefregels.

Ook elke staatsvorm – van dictatuur tot en met anarchie – is gebouwd, op een degelijke kader: van “directief” tot en met “wetteloos”.

Mensen willen graag bij een harmonieus samenlevende groep horen. Wellicht een restant, uit ons oer-stamverleden. Maar tegelijkertijd willen mensen zich ook, kunnen ontplooien.

Dat is mogelijk, binnen een ideale vorm van democratie. Waar regels en wetten aanvoelen, als gewoontes. En waar ze tot doel hebben, en hóuden: veiligheid, rechtvaardigheid en vrijheid mogelijk te laten blijven.

Zodra een orde door een eenzijdig opgelegd reglement, ordelijk moet worden gehouden, is er meestal sprake van een gebrek. Een gebrek, aan boerenverstand…

Roger

loader