‘Vanuit de zijbeuk’

week 51-2022: (door Roger)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Kerst

De kerst- en adventstijd is niet los te denken van bepaalde planten. Die juist in deze periode op de voorgrond treden. De kerstboom. Hulst, en mistletoe. Het hoort erbij.

Er zijn zelfs planten, waarvan de naam verbonden is met Kerst. Denk maar aan een lieflijk plantje, dat ‘Ster van Bethlehem’ heet. Alsook aan de kerstroos, en de kerstster. Die laatste twee worden nogal eens door elkaar gehaald. De kerstster, wordt vaak kerstroos genoemd. Het is die bekende kerstplant, met de rode of witte bloembladerkrans boven in de plant.

De echte kerstroos is een vaste plant. Die soms in tuinen is aangeplant. En zeer zeldzaam nog, in het wild voorkomt. Over deze echte kerstroos wil ik juist vandaag wat meer vertellen.

In het Latijn heet de kerstroos: ‘Helleborus’. De Duitse naam, wijst ook in de richting van Kerst: nl. ‘Christwurzel’, ofwel “Christus-wortel”. Al eeuwen en eeuwen is bekend, dat de wortel van de Kerstroos zeer geneeskrachtige stoffen bevat. Mits ze sterk verdund worden. Want op zich, wordt de Kerstroos zelfs aangemerkt als een giftige plant.

Om de werking van de Kerstroos te begrijpen, is het goed te weten dat deze plant een zeer vreemd bloeitijd-gedrag vertoont. De meeste planten bloeien in het late voorjaar, en vooral in de zomer. Als de zon, hoog aan de hemel staat. In het jaarritme. Zo niet, de Kerstroos. Als alle andere planten ‘ondergedoken’ zijn, in hun winterslaap, begint de Kerstroos zo midden December haar bloemen te tonen. De bloei van de Kerstroos, zo rond Kerstmis, zou je dus kunnen opvatten als een enigszins afwijkend bloei-gedrag. Planten bloeien immers van nature niet, in hartje winter.

De Kerstroos toont haar bloei, haar hoogste niveau van ontwikkeling, op de donkerste dag van het jaar. De dag waarop we juist ook, de geboorte van Jezus vieren.

Er zijn medemensen, die ’s morgens vroeg en ook overdag nog, niet echt instaat zijn hun optimale energie te hanteren. Dat zijn mensen die naarmate de dag verschuift naar de avond, zich steeds beter gaan voelen. Je zou het de avond- en nachtmensen noemen; deze ‘Kerstrozen’ zitten, komende Kerstavond- en nacht en precies over een week met Oud- en Nieuw, goed op hun plek…

Voor anderen geldt, dat ze van nature toch liever ‘slapen, als een roos…’

Roger (Roos-jee)

loader