‘Vanuit de zijbeuk’

week 13-2023: (door Roger)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Goede vraag

Ik heb een bijzondere allergische reactie. En de hinder daarvan neemt steeds meer toe. Bijna dagelijks, word ik er door gekweld. Het ontstaat als een politicus bij een kritische of moeilijke vraag met een strak, stalen gezicht vaststelt: ‘Dat, is een goede vraag!’

Het is aangeleerd gedrag. Een kwestie, van mediatraining. Iedereen die moeilijke vragen kan verwachten, of die contacten heeft met journalisten of reporters wordt daarheen gestuurd. Ook sporters.

Als je het in het arbeidzaam leven wat verder schopt, dan krijg je tegenwoordig een persvoorlichter op enkele meters achter je aan. Hij of zij souffleert, en bewaakt.

Laatst had ik het zwaar. De debatten kort volgend in de Tweede Kamer, over de pensioenplannen. Elke keer werd het antwoord gelardeerd met telkens weer: ‘Dat is, een goede vraag’. Dat geeft minstens, wat wachttijd. Maar soms de mogelijkheid, er volledig onderuit te komen.

Elke avond weer, of dat het een interview is, of een gast aan een talkshowtafel, is er altijd wel weer iemand die de vragensteller of een van de medetafelgasten met een ‘dat is een goede vraag’ het eikenbos in wil sturen.

Een vorm, van mediadressuur: door ministers, bestuurders, hoge ambtenaren; zelfs sporters. Is er dan niemand, die het zonder Persvoorlichter kan?

Jawel. Met terugwerkende kracht. Louis van Gaal. Als je hem, een onwelgevoegelijke vraag stelde. Dan zegt hij: ‘Dat, is een domme vraag’.

Wat mij betreft, kunnen ze gedresseerde vragenbeantwoorders – met voorlichters – het bos in sturen. Op werkschoenen met harde, stalen neuzen.

Waarom, op werkschoenen met een harde, stalen neus ??

Eh.. Dát.. is een goeie vraag …

Roger

loader