‘Vanuit de zijbeuk’

week 20-2023: (door Mat)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

De Akense Karlspreis

Het is voor mij bijna een ‘standaardactiviteit’ op Hemelvaartsdag:kijken naar de uitreiking van de prestigieuze  ‘Karlspreis’ in  Aken. Een prijs, die al meer dan 70 jaar wordt uitgereikt aan personen, die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Europese zaak. Vele bekende namen sieren de ‘erelijst’. Konrad Adenauer; Winston Churchill; Paul Henri Spaak en Joseph Luns. Van recentere datum zijn Koningin Beatrix; Bill Clinton; Emmanuel Macron;  Paus Franciscus en Angela Merkel. Om er maar een paar te noemen.
Dit jaar vond het gebeuren – bij hoge uitzondering – niet plaats op Hemelvaartsdag, maar op de zondag daaraan voorafgaand. En tot een paar uur voor de uitreiking bleef onduidelijk of de laureaat wel persoonlijk de prijs in ontvangst zou komen nemen. De persoon in kwestie: de Oekraïense president Zelensky. Zelensky verscheen – gekleed “op zijn ’s zondags kun je zeggen” – op het Akense stadhuis: niet in de overbekende legergroene trui en broek, maar in stemmig zwart. Met een heel klein blauw/geel vlaggetje op de borst als versiering, bleef hij evengoed toch een opvallende verschijning tussen alle grijze en blauwe pakken, maar dat terzijde. Overal waar hij gaat of staat, worden de precieze plannen en reisschema’s tot het laatste moment geheim gehouden. Voorafgaand aan zijn bezoek aan Duitsland deed hij ook nog Rome aan voor een overleg met de Italiaanse president en was er in het Vaticaan een gesprek met paus Franciscus. En met de ‘Karlspreis’ op zak zei hij in  Parijsnog even gedag tegen president Macron. Ik denk, dat een land in oorlog zich geen beter en krachtiger leider kan wensen dan deze Zelensky. Wie Oekraïne zegt, Zelensky en omgekeerd. Hij kan bijzonder scherp zijn om bij bondgenoten steeds weer verdergaande steun af te dwingen. Tegelijkertijd slaagt hij er in de verhoudingen met de bondgenoten goed te houden, door telkens ook zijn dankbaarheid te tonen voor de reeds ontvangen steun. Zijn omgang met al die regeringsleiders en staatshoofden is heel amicaal en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula van der Leyen lijkt zijn beste vriendinnetje. En nu maar hopen dat zijn vele reizen in Oekraïne en daarbuiten hem niet fataal gaan worden. Immers hoe meer de oorlogsbalans de komende maanden in het voordeel van Oekraïne kan gaan doorslaan, des te onvoorspelbaarder kan het gedrag van agressor Poetin worden. Er zou deze laatste wel eens erg veel aan gelegen kunnen liggen om Zelensky uit te schakelen en daarmee verwarring te stichten in het land, dat hem tot op dit moment zo krachtig weet te weerstaan.
En het bieden van die weerstand van Oekraïne is alleen maar mogelijk, als de NAVO-landen – en dus ook Nederland – Zelensky en zijn volk onvoorwaardelijk blijven steunen. De ‘Karlspreis’ is mooi en aardig, maar die noodzakelijke steun is vele malen belangrijker. Niet alleen voor Oekraïne, maar ook voor ons!

Mat

loader