‘Vanuit de zijbeuk’

week 25-2023: (door Roger)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Boe

Als je vertelt dat je vroeger graag naar de ‘Muppet Show’ keek bij de KRO eind jaren ‘70, dan verraad je eigenlijk direct je leeftijd. Maar, ik keek als kind heel graag. Mijn favoriete personages waren: Waldorf & Statler. Heerlijk, die 2 oude mannetjes! Die vanaf de zijkant, hun balkon ( zegmaar, hun “Zij-beuk” ) alles bekeken. En hun commentaar, leverden. En ‘Boe’ riepen. Wel altijd met uitleg -in enkele regels- waarom ze dat vonden. In Panningen, bij het theater DOK6 waar kinderkoor Mekiko vorige vrijdag heeft opgetreden aan de Markt-kant, hebben ze op een balkon een kartonnen versie van deze mannetjes standaard neergezet. Bij het voorbijlopen, tovert dat altijd een brede glimlach op het gezicht.

Maar steeds meer bij het TV kijken tegenwoordig, voel ik me een van hen. En niet alleen, omdat ik nu zelf ouder dan 50 jaar ben. Daar moet je natuurlijk wel mee uitkijken. Anders wordt het al snel, een karikatuur. Vaker toets ik het ook aan enkele bekenden, van mijn eigen leeftijdsgeneratie.

Er gebeuren dingen, die ik niet meer precies kan volgen of begrijpen. Ik denk dat dat nog niet eens zo zeer met de leeftijd, of generatie, te maken heeft. Want: waarom moet iedereen tegenwoordig maar “afgefakeld” worden? Mensen maken iets, schrijven iets, of doen iets. En de hele sociale (?) media-wereld, de ontelbare praattafels en desks, vallen er overheen. Hele verhalen worden er van gemaakt. Door mensen, die anderen hun mening willen ‘verkopen’.

Er zijn steeds meer, weer keer op keer dezelfde ‘experts’. Dezelfde commentators. Vaak, elkaar bevestigend. Want, ik snap dat wel: de makers, en de omroep van en achter zo’n programma op die specifieke weekdagavond, nodigen vanuit hun visie wel de gasten uit waarvan ze denken, dat die hun discussiestandpunten mee delen. Of, waarmee juist een leuke discussie (van een paar minuten, tot het thema-onderwerp, weer gewisseld moet worden vanuit de regie) gevoerd kan worden. Elke minuut, worden zelfs de Kijkcijfers gemeten. Tenslotte, wil je niet teveel vaste kijkers wegjagen. En ook niet, je Adverteerders. En mogelijk, de aandacht in de collega-media trekken. Dat die weer, over jou praten. Dan is de dag erna –zeker in de zomer(komkommer)tijd, weer mee ingevuld.

Ingevuld, door er over te praten… Ja zelfs, tot deze Zij-beuk column aan toe…

Ik hoor de Muppets al iets zeggen, vanaf hun balkonnetje…  namelijk het geluid, van 1 van de meest actuele discussies;   van, de koe…

Roger

loader