‘Vanuit de zijbeuk’

week 29-2023: (door Roger)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

ReTour

Vallen, en opstaan.

Dat is het leven, van een wielrenner.

Zoals de Noordlimburger Wout Poels, die vorige zondag in de Tour de France de etappe bij de Mont Blanc won.

Precies 1 maand na het dodelijk ongeluk van zijn ploeggenoot van Bahrain, Gino Mäder. Die bij een afdeling in de Ronde van Zwitserland, in zijn geboorteland, in een ravijn terechtkwam en verongelukte.

Tien jaar eerder, maakte Wout Poels zelf een zeer zware val (gescheurde nier en milt, gekneusde longen en 3 gebroken ribben). In de eerste week van de Tour uit 2012. In een documentaire ‘ReTour’ schetst zijn neef Marijn Poels een beeld van wat hij allemaal heeft moeten doorstaan om überhaupt weer deel te kunnen uitmaken van het peloton.

Marijn volgde zijn neef Wout Poels op trainingsstage in Benidorm en in de Ronde van de Algarve, de koers waarin de renner uit Blitterswijck in februari zijn rentree maakte. Hij mocht met de camera toekijken, hoe zijn neef zijn allereerste inspanningstest aflegde bij teamarts Nando Liem van de toenmalige Vacansoleil-DCM-ploeg.

Hij schoof aan bij de vriendengroep van Wout en registreerde hun gesprekken, waaruit

vooral hoop weerklonk. Dat ‘Woutje’ weer volledig de oude zou worden.

De fanclub, intussen goed voor 250 leden in Blitterswijck, kreeg eveneens bezoek van de filmer, die sinds enige tijd vanuit Berlijn opereert. Het resulteerde in een ongeveer drie kwartier durende documentaire.

Deze film is ontroerend. Niet alleen vanwege de passages, waarin de coureur stapje voor stapje weer renner probeert te worden. Aangrijpend zijn vooral ook de gesprekken, over het overlijden van zijn vader Henk, aan het begin van hetzelfde rampjaar 2012.

Zonder ‘pap’ zou Wout Poels wellicht nooit wielrenner zijn geworden.

‘Retour’ werd gemaakt voor L1. In persoonlijke opdracht van hoofdredacteur Leo Hauben zelf (mijn overbuurjongen uit de straat in Hoensbroek, waar ik ben opgegroeid).

Deze documentaire werd precies 10 jaar geleden in 2013 uitgezonden, op… Paasmaandag.

En is ook nu – weer- actueel.

Vallen, en weer opstaan!

( En is via Youtube nog steeds terug te zien )

 Roger.

loader