‘Vanuit de zijbeuk’

week 34-2023: (door Mat)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Méélse parel

Het is een ervaring van alweer enkele weken geleden, maar alleszins de moeite waard om er toch nog even bij stil te staan. Samen met vele anderen – dorpsgenoten, mensen uit de buurtdorpen, tot zelfs ‘Grunningers’ en een ‘verdwaalde’ Maastrichtenaar toe – namen ook wij dit jaar weer deel aan de ‘Fietsvierdaagse de Peel’. De 30ste editie inmiddels vanuit startpunt Meijel en – voor mij – altijd toch een wonderlijk gebeuren. Heel verschillende mensen, die meerdere dagen achter elkaar met hetzelfde bezig zijn: fietsen van A naar B, onderwijl genietend van ‘Moeder Natuur’.
Gezinnen met kinderen; stelletjes; eenlingen en vriendengroepen. Uiteraard zijn er tempoverschillen, al zie je weinig of geen ‘snelheidsduivels’. En als je elkaar passeert, wordt er over het algemeen vriendelijk ‘gedag’ gezegd. Op de terrassen bij de controleposten schuiven deelnemers heel makkelijk bij elkaar aan tafel en maken een praatje met elkaar. De ene keer ontstaat een serieus gesprekje, de andere keer wordt er volop gelachen. Deze vier dagen hebben iets van gezamenlijke onthaasting in onze jachtige samenleving. En het weer was prima dit jaar, al kregen op de laatste dag de fietsers op de 60 km. route  tussen Weert-Swartbroek-Nederweert wel een paar héél stevige buien over zich heen. Dat maakte het verblijf op de stempelplaats van Hoeve Lieshout er ook nog een keer heel bijzonder door. Er werd in deze schitterende accommodatie midden in de natuur deze middag zelfs heel wat afgelachen!
Deze fietsvierdaagse is een evenement, dat alleen maar mogelijk is als telkenjare een grote groep enthousiaste vrijwilligers gereed staat om het geheel in goede banen te leiden. Het begint al bij het startpunt. Deelnemers die van ver komen kunnen hier – als extra service van de organisatie –  dagelijks hun – vaak dure – E-bikes veilig stallen. Bij het startpunt worden alle deelnemers dagelijks voorzien van het startstempel en de routebeschrijving. De routes zijn elk jaar zeer goed bewegwijzerd en dat is een klus apart. Het begint al bij de route uitzetters van de Vélo: zij slagen er steeds weer in om ons door de mooiste stukjes natuur in onze (wijde) omgeving te leiden. In alle vroegte gaan er elke morgen weer andere vrijwilligers op pad om de bewegwijzering aan te brengen en deze ’s avonds weer weg te halen.De meest in het oog springende mensen onderweg zijn de mensen in de felgekleurde hesjes, die op gevaarlijke oversteekpunten ervoor zorgen dat alle deelnemers veilig de overkant bereiken. Dan zijn er verder elke dag op de route vrijwilligers actief, die de deelnemers van een traktatie voorzien: de ene keer een appel, dan weer een krentenbol of banaan. De controleposten worden altijd weer ingericht bij bedrijven, die het tot hun eer rekenen om – tegen schappelijke prijzen – het ‘fietsvolk’ van een ‘natje en een  droogje’ te voorzien. Terug in het dorp krijg je bij ‘d’n Binger’ het stempel van de eindcontrole en nemen veel fietsers hier of bij een andere Meijelse horecagelegenheid nog een afsluitend drankje en wordt er nog wat nagepraat. En overal heerst die ontspannen rust, die zo eigen is aan dit evenement. Ik denk dat – met mij – veel  deelnemers hopen, dat de organisatie er in slaagt nog vele jaren voldoende vrijwilligers op de been te brengen om deze prachtige zomertraditie voort te zetten.
Fiets4Daagse De Peel: een ware parel aan die bekende Méélse slogan     “Peelgeluk voor jou en MeIJel”.

Mat

loader