Foto’s uit de oude doos

Wk 47-2023: Iedere week plaatsen we een mooie foto op de weblog, welke betrekking heeft op het Méélse verleden. Achter elke historische foto schuilt een verhaal of roept deze vaak nostalische herinneringen op.

Gelezen in dagblad De Limburger van 13 november jl.: De St. Antoniusmolen in Kessel (oorspronkelijk afkomstig uit Meijel) verhuist naar een akker aan de Schijfweg-Noord en verliest hierdoor wellicht de status van rijksmonument (meer lezen KLIK HIER)

Oorspronkelijk stond hij als ‘banmolen’ in Meijel aan de Molenbaan, richting de Schans, de weg naar Neerkant. De molen was zeker sinds 1452 de enige molen in Meijel, waar alle boeren hun graan moesten laten malen.

Tijdens de beruchte storm van 9 november 1801 waaide de molen om. Aan de Hagelkruisweg werd in 1802 de nieuwe molen gebouwd (deels met materialen van de oude), die daar beter in het gemaal stond. Omstreeks 1870 ontstond in Meijel onenigheid tussen de molenaar en een aantal klanten.

Die twist had tot gevolg, dat deze klanten besloten op korte afstand een nieuwe molen te bouwen t.w.  Sanders’Molen. De standaardmolen verloor hierna zoveel klanten, dat hij niet meer rendabel was. In 1878 werd hij verkocht aan Lodewijk Pennings te Kessel. Hij liet de molen naar zijn woonplaats overbrengen en herbouwen. Anno 2021 siert de Sint Anthoniusmolen nog steeds het landschap van Kessel, als enige overgebleven houten standaardmolen molen in Noord-Limburg. <KLIK HIER>

Bron: PeelenMaasNet.nl (Het digitaal erfgoed van Peel en Maas)

loader