‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van 7 januari

Jan: Zo jongens, de nieuwe lei van 2018 is alweer niet meer blank. De eerst week kan alweer afgestreept worden.
Ger: En ook nog wel een zware week: Jaarwisseling; Nieuwjaarsdag; de Nieuwjaarsborrel bij de familie van ons Dien en de dag daarop bij die van mij. Gezellig, maar je nuttigt in zo’n week toch wel aardig wat alcohol.
Lins: Maar niemand verbied je om een paar weken extra vasten in te lassen en daarin geen druppel te drinken Ger. Ik ken er wel meer die dit doen.
Ger: Dat is nou weer direct extreem. Maar Dien en ik schakelen wel weer terug naar het normale nivo. Over enkele weken – met Carnaval – weer een uitschieter naar boven en dan van Aswoensdag tot Pasen door de week geen druppel.
Jan: Ik ben meer iemand van het Duitse gezegde ’mässig, aber …regelmässig!’
Lins: Even iets heel anders. Heeft iemand van jullie namen horen rondzingen wie vanmiddag de nieuwe prins van Méél wordt?
Ger: Och ja dat is toch meer iets voor de jeugd en minder voor ons. Als ik van m’n zoon al namen hoor zijn het altijd de verkeerde. Ze slagen er altijd toch wel goed in om die zaak goed geheim te houden.
Jan: Vanavond gewoon even op de site van de Kieveloeët kijken of even naar de frietkraam. Daar zijn er ook altijd die het weten te vertellen.
===============================================

Jo: Naar mijn idee werd er Oudejaarsdag in ons dorp beduidend minder op los geknald, als voorgaande jaren.
Lei: Blijkbaar helpen die politieberichten dat er streng op gecontroleerd wordt, dan blijkbaar toch. En misschien heeft het slechte weer overdag ook wel een handje geholpen.
Piet: Overdag minder geknal en ’s avonds werkelijk prachtig voorwerk boven Meijel. Soms leek het wel of er echte professionals aan het werk waren. Vaak zag je een heleboel kleuren en effecten achter elkaar.
Wim: Ik heb me laten vertellen dat je dat in allerlei samenstellingen kant en klaar kunt kopen. In één doos zijn dan diverse pijlen gekoppeld die een na een de lucht in gaan.
Lei: Ik heb Nieuwjaarsdag inderdaad nog hier en daar zo’n doos zien liggen. Leeg natuurlijk. Maar het zal bepaald niet goedkoop zijn.
Jo: Ja, ik blijf het nog altijd raar vinden om in een half uurtje tijd voor een paar honderd euro – of misschien nog wel meer – de lucht in te knallen. Daar kun je toch ook heel andere dingen mee doen.
Piet: Maar zo is het natuurlijk met veel van zaken. Kijk bijvoorbeeld naar prijzen van de nieuwste smartphones. Daar sla je toch stijl van achterover! Mijn dochter had er laatst op internet eentje voorbij zien komen van meer als 30.000 euro.
Lei: Daar heb je een mooie middenklasse auto voor. En ook voor zoiets als een auto zou ik zoveel geld nooit uitgeven. Doe hier voor ons nog maar een borrel Wim. Kunnen we voor een tientje met z’n vieren van genieten…

=================================================
Wiel: Dat was me vorige week nog eens een foto op de voorpagina van de ‘Hallo’. Over de volle breedte van het blad een foto van de peuterviering in onze Méélse kerk.
Niek: Goed gezien van die jongens van dat blad. Die viering was weer meer dan de moeite waard. Al die kinderen voor op die rode mat op het priesterkoor. Een heel eigentijds kerstverhaal en leuke kerstliedjes van Mekiko. Dat noem ik Meijel op zijn best!
Ton: Ons Jeanne en ik zijn ook elk jaar van de partij met de kinderen van ons Cindy. Al moet ik zeggen dat de oudste dit jaar al niet meer meeging. Op een gegeven moment voelen ze zich daar te groot voor. Die ging als grote jongen met pap en mam mee naar de familieviering om half acht. Een heel geregel op zo’n avond. Wij bleven intussen oppassen bij de twee kleintjes en zijn daarna om tien uur naar de Nachtmis geweest.
Wiel: Ik vond de Nachtmis trouwens maar matig bezocht. Gelukkig hoorde ik later dat het om half acht echt druk was geweest.
Niek: Ja de tijden, dat vroeger bij de Nachtmis om middernacht de mensen nauwelijks allemaal naar binnen konden, zullen wel voorgoed verleden tijd zijn. Van de andere kant ben ik blij dat we de tijden van ‘dit móet en dat mag niet’ achter ons liggen.

 

loader