‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van 25 februari

Bert: Zo jongens, als jullie volgende week willen kaarten, zal er een nieuwe maat ingevlogen moeten worden.
Lei: Hoezo Bert? Ga je een paar weken met Mien naar een of ander mooi skioord? Of misschien wel ergens samen op een zonovergoten strand liggen?
Jo: Ik denk te weten wat ‘ons Bertje’ gaat doen. Die heeft zijn conclusies uit de weersverwachting getrokken. De temperaturen gaan dagenlang onder nul blijven en dan trekt Bert zich terug in zijn eigen hol en begint aan zijn winterslaap. Is ie dadelijk in het voorjaar zo fris als een hoentje.
Bert: Natuurlijk weer onzin wat Jo vertelt al zit er toch wel een kern van waarheid in. Ik heb de afgelopen week alle zeilen moeten bijzetten omdat Mien met een stevige griep onder de wol lag. En in die situatie wil ze graag wat vertroeteld worden. Maar het einde van het liedje is, dat Mien weer aardig aan het opknappen is en ik het griepstokje heb overgenomen. Het komt er dus op neer dat ik me eigenlijk ziek kom melden, nog een kruidenbitter drink en het dan de eerstkomende dagen voor gezien houdt. En uit ervaring weet ik dat het dan over een week nog niet voorbij is.
Giel: Dan klopt het toch Jo, dat Bert in zijn hol kruipt en zich pas weer laat blikken als het lentezonnetje hem wekt. Wim, doe Bert maar een ‘dubbele slaapmuts’ van ons.

=============================================

Wim: De politieke partijen proberen weer hun uiterste best te doen,  om duidelijk te maken waarom de ander niet deugt en zij juist wel.
Jan: Zo in de geest van “Als je 21 maart op mij stemt, moet je eens zien wat er allemaal gaat veranderen.” Ineens is er geld voor van alles en nog wat en worden ons gouden bergen beloofd.
Thei: En dan denken ze ook nog dat wij dat allemaal geloven. Elke partij komt met zaken waar je als weldenkend mens niet tegen kunt zijn. Maar het waarmaken is natuurlijk wat anders.  Wie wil nou niet (en hij frommelt een papiertje uit zijn zak) dat er voor iedereen passende en betaalbaar woonruimte is en de leefomgeving veilig, groen en gezond en natuurlijk heeft iedereen recht op goede zorg op maat.
Jan: Juist Thei. Maar hoe ze dat willen doen en waar de centjes vandaan moeten komen, zien ze later wel.
Wim: Sloten ze maar een contract met elkaar dat ze zaken waar eigenlijk niemand omheen kan, ze de komende vier jaar ook samen zouden aanpakken. Zo’n afspraak waarmaken zou het vertrouwen van de kiezer weer kunnen doen toenemen.
Jan: Zo’n sprookje is veel te mooi om waar te zijn, ofwel mooie dromen zijn bedrog!

=============================================

Dirk: Voor de voetballiefhebbers was zo’n ‘afscheidsinterview’ in ‘de Hallo’met topscheidsrechter Ed Janssen natuurlijk smullen.
Wiel: Mooi hoe hij gelijk bij het begin van het vraaggesprek opmerkt dat hij handen geschud heeft met beroemdheden als Messi en Ronaldo en in alle grote voetbaltempels van Europa geacteerd heeft.
Lins: Maar ja de echte reden waarom hij voor dit vak gekozen heeft kennen we nu ook.”Thuis heb ik met een vrouw en twee dochters natuurlijk niks te vertellen en op het veld tenminste wel”, laat een lachende Ed via ‘Hallo’aan ons weten. En natuurlijk helemaal mooi dat hij er ook voor de toekomst een mooie baan bij de KNVB aan heeft overgehouden.
Dirk: En ook Harrie – zijn vader – heeft mee mogen genieten van de carrière van Ed. Hij heeft me vaker verteld dat hij eigenlijk zo vaak hij maar wilde met Ed mee mocht naar de grote wedstrijden. En dat is een echte liefhebber als Harrie natuurlijk ook van harte gegund.

loader