Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 27 mei

Jo: Nou zijn ze ons in Kessel weer eens te vlug afgeweest, terwijl wij eigenlijk alle troeven in handen hebben. Ik had er al eerder zoiets van mijn zwager gehoord, die in dat Maasdorp woont en nu stond het deze week ‘open en bloot’ in de ‘Hallo’.
Lins: Dan denk ik het te weten. Ze hebben bij die camping die aan de Maas ligt een naaktstrand geopend. Dat zal met dit mooie weer best volk trekken.
Jo: Typisch, Lins om met soort gedachten te spelen. Nee, jongens het gaat om bier. Drie Kesselse ondernemers zijn met een eigen Kessels bier op de markt gekomen. En als je de ‘Hallo’ moet geloven een biertje van topkwaliteit! Het Kessels Blondj.
Wim: Maar wat moeten we ons hier in Méél dan verwijten?
Jo: Zijn jullie te dom om dat te snappen? Eerstens hebben Méélsen het te vertellen bij die brouwerij in Neer die ‘het bier van hier’ in de markt zet. Méél levert daar de directeur en twee topverkopers. Tweedens zou zo’n eigen biertje prima passen binnen ons Peelgeluk. Maar bovendien zou je met zo’n eigen Mééls bier verzekerd zijn van een prima omzet. Laatst heeft onderzoek uitgewezen dat we de grootste drinkers binnen Peel en Maas zijn. Met zo’n eigen bier hadden we die andere dorpen voor goed op afstand gezet.
Lins: Ho, ho. Je mag toch niet verwachten van die Meijelnaren bij de Lindeboom, dat ze hun eigenbedrijf gaan beconcurreren.?
Als de familie Geenen daar lucht van zou krijgen staan ze dezelfde dag op straat.
Jo: Nee joh. Zoiets moet je slim aanpakken en bij zo’n Willy Martens van Peelgeluk ontbreekt het niet aan slimmigheid. Willy had het voortouw moeten nemen en het voorstelletje bij Paul en Peter op tafel moeten leggen met zwart op wit de toezegging dat dit Mééls bier uiteraard in Neer gebrouwen gaat worden. Dan was er niemand van die familie Geenen over gevallen en hadden we ons verzekerd van de groots mogelijke kennis die op biergebied in Limburg aanwezig is.
Wim: En de opbrengst zou dan ten goede moeten komen aan onze Kathedraal van de Peel. Al drinkende houden we deze dan overeind. Dat is pas het echte Peelgeluk voor jou en MeIJel.
Lins: Maar dat ideetje kunnen Paul, Willy en Peter toch alsnog oppakken. Het bier kan dan met Méélse Kermis gepresenteerd worden en dan maakt de actie een vliegende start. Succes verzekert.

===============================================

Wiel: Zou donderdagavond dat theaterspektakel ‘Weg uit de Peel’ van start gaan en dan moet de organisatie al direct melden dat deze opening geen doorgang kan vinden, vanwege mogelijk noodweer.
Jan: Dat is natuurlijk altijd het risico bij evenementen in de buitenlucht.
Cor: Maar voor de mensen die voor donderdag kaartjes hadden gekocht is de organisatie direct met alternatieven gekomen. Mijn dochter had met enkele vriendinnen ook voor die avond geboekt, maar kunnen nu een andere keuze maken.
Wiel: Met het Méélse Dorpsspel hebben ze wat dat altijd meer geluk gehad. Ook dit jaar weer. Trouwens een leuk evenement dat echt bij ons dorp past.
Jan: Wat ook mooi bij ons dorp had gepast was deelname van onze Meijelse terrassen aan de verkiezing ‘Mooiste terras van Limburg’. Dat was misschien wel geëindigd in een Mééls onderonsje tussen De Stoep; de Burgemister, de Heere en Oranje.
Wiel: Misschien iets voor volgend jaar.

loader