‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op onze weblog die afwisselend door enkele mensen uit onze parochie wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op gebeurtenissen in ons eigen dorp of ‘de grote wereld’. De ene keer puntig en uitdagend, dan weer met een grote knipoog.

Doormalen

Op de terugweg van Ommel bezochten we op de eerste maandag van mei, met de groep van fietsers, de molen van Liessel voor een rondleiding met uitleg.

We leerden, dat we een molenvolk zijn.
Meel, en droge voeten, danken we aan de wind, en het water, die ze aandrijven.
En molens communiceren (een vroege vorm, van mailen kan je zeggen):
Aan de stand van de wieken, kun je bijvoorbeeld een geboorte aflezen onderste wiek iets voor het laagste punt of een sterfgeval idem, maar dan er iets voorbij.
Maar let op, voordat je met felicitaties of condoleances op pad gaat: molens malen tegen de klok in!

We zijn daarnaast, bleek bij het middagmaal erna, ook: een maalvolk.
Aardappelen, groente en gehakt van gemalen vlees op woensdag. En in het weekend, zelfs na het sporten, een gehakselde frikandel, met speciaal vermalen uitjes Of, een kroket.

We zijn ook een malend volk.
Maar: wie “maalt daarom”?
In de gesprekken bij de picknick achteraf blijkt vooral, dat we een strijdbaar volkje zijn, dat graag vecht tegen overlast op de eigen stoep, maar ook wantoestanden verder van huis. Tegen windmolens zo voelt het soms, of tegen de grote Politiek, die er blijkbaar volgens de glimlachende mening van enkelen ‘een klap van’ heeft gehad.
We malen, wat af… ook tussendoor op onze fietsjes (met of zonder- motortjes)…

Roger

 

loader