Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 5 augustus

Lins: Het heeft iets van een Zuid-Frans dorpsplein als je ’s avonds door ons dorp loopt. Spelende kinderen in het water van de fontein en de stoelen op de terrassen tot laat in de avond bezet. Ook hier begint de lome warmte in alles vat te krijgen op de mensen.
Wim: Eerst een stoel proberen te krijgen op een terras en dan maar hopen dat er een ober komt die je bestelling komt opnemen.
Thei: Ik vindt dat je daar in ons dorp weinig over te klagen hebt. De bediening loopt best vlotjes, al moet je je wel realiseren dat er meer mensen op het terras zitten als alleen Bertha en jij. Maar ik heb een prima advies voor jou Wim. Pak eens de fiets en rijdt naar Stokershorst, achter de Heibloem. Een mooi terras daar en je mag het er allemaal zelf doen; geen ober te bekennen! Zelf een tas koffie met vlaai nemen, een frisdrankje of een biertje. Het kan allemaal. Ook om af te rekenen komt er niemand langs. Je wordt geacht te betalen voor wat het genuttigde je waard is en stopt dat in de pot.
Ger: Maar jongens, laat ons daar de komende week dan eens samen met de vrouwen naar toe fietsen. Dat wil ik dan ook wel eens zien. Die mensen daar moeten toch wel een groot vertrouwen hebben in de mensheid.
Lins: Dat vertrouwen lijkt in ieder geval niet beschaamd te worden, anders zouden ze er wel mee ophouden. Maar nu eerst nog een lekker gouverneurtje dat we ons door de ober laten komt brengen!

===============================================

Piet: Vorige week spraken we voor de jèn af om, elke week bij het eerste rondje een ronde te maken wat ieder van ons het belangrijkste nieuws van deze week vond. Eens kijken of die mèn van Nao de Hòmmis daar aandacht aan besteden? Jij mag beginnen Wiel.
Wiel: Ik werd erg geraakt door het bericht dat Judith Weekers de City Swim in Roermond gaat zwemmen. De opbrengst is bestemd voor onderzoek naar hersentumoren. En dan te weten dat Judith zelf enkele jaren geleden door deze ziekte getroffen is. Chapeau, Judirh.
Bert: Ik was blij dat ondanks de verzengende hitte de Jaarmarkt opnieuw een succes is geworden. Hopelijk alle reden voor de Harmonie om zich op te maken voor de 40ste editie volgend jaar. De Méélse kasteleins zullen daar absoluut geen probleem mee hebben!
Jan: Ik hoorde dat de Heimatkapelle een nieuw evenement aan het voorbereiden is. Op 3 november gaan prominente Meijelnaren strijden om de eerste Meijelse Maestro te worden. Reuze benieuwd wie dat gaat worden.
Piet: Ik heb voor wáár horen vertellen dat veel mensen – ook in Méél – in de zomermaanden op hun winterbanden blijven rijden. Deze mensen zijn ervan overtuigd dat, wat goed is bij sneeuw en ijzel, ook helpt bij smeltend asfalt!

===============================================

Giel: Mijn zwager maakt het met de dag gekker. Truus en hij zijn aardig op weg om op hun boerderijtje weer te leven als mensen voor de oorlog deden.
Cor: Maar dat leven heeft natuurlijk ook zijn mooie kanten. Een paar koeien, wat varkens en kippen; fruit uit de eigen ‘bongerd’ en een grote groentetuin en je bent al aardig zelfvoorzienend.
Bert: En in het schuurtje af en toe een fles jenever stoken. Dat leven lijkt me best vol te houden.
Giel: Nee jongens, echt serieus. Hij verzorgt zich nog maar half, loopt dag in dag uit in hetzelfde ‘kloffie’ en wast en scheert zich volgens mij nog hooguit een keer in de week.
Bert: Dan wordt het wel een probleem, ook al woon je achteraf.
Giel: Hij was deze week jarig en toen vertelde ons Truus dat hij er deze winter een nieuwe gewoonte op na is gaan houden. Hij doet twee paar sokken aan en trekt als hij naar bed gaat het bovenste paar uit en houd het andere aan. En ook nu de mussen van het dak vallen, blijft hij hiermee doorgaan.
Cor: Hij denkt wellicht: wat goed is tegen de kou is ook goed tegen de warmte. Maar alle gekheid op een stokje: dan wordt het wel een probleem.
Giel: De kinderen en kleinkinderen laten er zich steeds minder zien. En zegt er eens iemand voorzichtig wat over zijn gedrag dan wordt hij vreselijk kwaad. Ook met de buren heeft hij nauwelijks nog contact. Heel erg triest allemaal.

 

loader