‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op onze weblog die afwisselend door enkele mensen uit onze parochie wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op gebeurtenissen in ons eigen dorp of ‘de grote wereld’. De ene keer puntig en uitdagend, dan weer met een grote knipoog.

Weer bericht

Hoe langer de hitte aanhoudt, hoe langer worden de gezichten van de weermannen en weervrouwen op tv – hierna genoemd: weerlieden.

Weerlieden houden niet van ‘aanhoudende hogedrukgebieden’.
Liever worden ze geteisterd, door een of andere ‘aanstormende depressie’, al dan niet komend ‘vanuit de Azoren’.

Vorige week zag ik weervrouw Nicolien Kroon wanhopig zoeken naar regen op de digitale weerkaart. Weerman Reinier van den Berg zag ik de dag erna de vooruitzichten voor komende week noemen: ‘Morgen 29 graden in het westen, overmorgen 29 graden, de rest van de week 29 graden’. Zijn gezicht bijna op (het door hem waarschijnlijk grondig gewenste) ‘onweer’.
En dat snap ik wel. Weerlieden houden van kleurcodes. Dat is hun core business. Dat geeft hun werk zin. Dat maakt hun bijdrage onmisbaar.
Weerlieden zien langdurig warm (mooi?) weer, als een bedreiging voor hun baan. Weer voorspellen wordt pas weer nuttig, als er weer variatie is. Bij de eerstvolgende langere regenperiode, klaart hun gezicht ‘waarschijnlijk op’…

Roger

 

loader