Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 12 augustus

Bart: Hopelijk blijft die hitte van de afgelopen weken de rest van de zomer achterwege. Liever een heel strenge winter dan zo’n zomer.
Cor: Tegen de kou kan een mens zich kleden, maar tegen die hoge temperaturen valt nauwelijks tegen op te boksen.
Jo: Er zal aardig wat moeten gebeuren wil het grondwater weer op het normale peil komen. Er zijn beken waar geen druppel water meer instaat en voor veel boeren is de oogst van dit jaar al volledig mislukt. Daar valt ook met dagen regen niks meer aan te veranderen. Zelfs met het gras zal het ook met regen weken gaan duren, voordat de weilanden weer een groen kleurtje hebben.
Giel: Maar goed dat het oogstdankfeest in ons dorp pas voor volgend jaar op de agenda staat. Voor zo’n feest zou dit jaar weinig reden zijn, nu er voor menige boer niets te oogsten valt.
Bart: Hopelijk komt de hopoogst in Zuid-Duitsland niet in gevaar. Dan worden de cafés ook nog drooggelegd, omdat er geen bier meer gebrouwen kan worden.
Jo: Bij jou komen altijd de echte doemscenario’s naar boven, al zouden we er vanmorgen natuurlijk wel eentje extra kunnen vatten. Je weet het tenslotte maar nooit.

===============================================

Jan: Zo, ons dorp heeft er weer een heuse Wereldkampioen bij. Nu eens geen kanariekweker, maar een hengelaar. Danny Flipsen heeft in Italië met zijn team de titel in het zoetwatervissen binnengehaald.
Wim: Het zal best een mooie prestatie zijn, maar je kunt het niet vergelijken met sporten. Zo’n titel die Sabrina Stultiëns vorig jaar binnenhaalde in de ploegenachtervolging bij het wielrennen, is voor mij toch van een heel ander kaliber.
Lins: Ieder zijn ding Wim en ik denk dat je dit soort prestaties ook niet vergelijken mag en kunt. Feit is en blijft dat het team van die Danny bij die wedstrijden in Italië als de beste van de wereld uit de bus kwam. En dat is en blijft toch een schitterende prestatie als je het mij vraagt.
Jan: Danny heeft het overigens niet van een vreemde. Zijn vader Ruud was ook bloedfanatiek. Trouwens niet alleen als het om hengelen ging, maar hij ‘viste’ jaren geleden de moeilijkste ballen uit het net bij RKMSV.

===============================================

Thei: Blij dat ik de korte broek weer heb kunnen opbergen. Ik voel me daar toch redelijk ongemakkelijk in.
Wiel: Net wat je zegt Thei. Ik moest vorige week even bij mijn zus in Beringe zijn. Was daar net een jonge vrouw op bezoek die op het punt stond te vertrekken. Ze pakte haar fiets en zei in het voorbijgaan tegen mij: Jij werkt bij de Campina, dat kun je wel zien. Stond ik toch wel mooi met de mond vol tanden. Ze doelde natuurlijk op mijn melkwitte benen, die normaal nauwelijks geen zonlicht zien.
Thei: Ik zou willen dat die van mij ook melkwit waren. Die van mij zijn vuurrood en de vellen hangen erlangs. Je weet echt niet wat je ziet.

===============================================

Niek: In Lottum zal de vlag wel in top zijn gegaan, toen de berichten binnenkwamen dat er voorlopig een einde komt aan de hittegolf.
Piet: Toch zeker niet alleen vanwege de hittegolf!
Ger: Hoezo, weet jij dan nog een andere reden.
Piet: Zeker weten. Kijk maar eens naar de Méélse inbreng tijdens de Rozenfeesten. Moniek Koopmans is daar volop actief met het verzorgen van dansuitvoeringen en bloemdecoraties. En als je Moniek hebt, dan heb je ook wat. Eigenlijk hebben ze dan al geen Rozenkoningin meer nodig. En daar stopt het ook nog niet eens mee. De organisatie heeft ook de Heimatkapelle weten te strikken voor een concert. Dat wordt gegarandeerd ‘volle bak’.
Niek: Het is enkele jaren wat stiller geweest rond die kapel, maar tegenwoordig timmeren ze weer aardig aan de weg. En dadelijk zit ‘de Méélse Maestro’ er al weer aan te komen.

===============================================

Jan: Heeft iemand van jullie al iets gehoord over een nieuw evenement dat er volgend jaar zit aan te komen?
Bert: Nee, maar laat eens horen.
Jan: Het schijnt de bedoeling dat het Oogstdankfeest in de kerk volgend jaar wordt uitgebreid met een Oogstdrankfeest bij de fontein op het plein. Bij de Kieveloeët schijnen daarvoor plannen te leven.
Sjef: Dan kan het hele gezelschap na de Mis in een korte processie naar de tap op het plein verhuizen, inclusief de Heimatkapelle , die altijd de Mis tijdens het Oogstdankfeest opluistert.
Bert: Lijkt me helemaal geen gekke combinatie!
Jan: En de Kieveloeët is dan weer op volle oorlogssterkte. Achter de schermen hebben ze intussen weer de juiste vervangers klaar staan voor degenen die hebben aangegeven ermee te willen stoppen.
Bert: Dat is natuurlijk ook de kunst, om steeds de juiste mensen te vinden, die zich een aantal jaren willen inzetten voor onze Méélse Carnaval.

 

2

2 thoughts on “Nao de Hòmmis

  • Dat ze in Lottum ook blaaskapel Die Zwei Dörfer uit Meijel en Neerkant hebben weten te strikken, die op het Lottumse Marktplein een geweldig optreden heeft verzorgd voor enkele duizenden enthousiaste toehoorders.

Comments are closed.

loader