‘Vanuit de zijbeuk’

Ditmaal weer een column van de hand van onze ‘regelmatige gast’: oud-journalist Gerard Kessels, geboren en opgegroeid in Nederweert. In deze column – eerder verschenen in ‘de Limburger’ neemt hij afstand van de zienswijze van de krant in een kwestie die al veel stof heeft doen opwaaien. In Valkenburg wordt een man in elkaar geslagen die het getreiter van de buurt door een groepje jongeren beu is. De man komt te overlijden en nu seponeert justitie de rechtszaak tegen de jongeren. De redactie van de krant prijst de moed van justitie om dit aan te durven. Gerard neemt in zijn column stelling in de zaak. Een betrokken Meijelnaar liet ons weten dat deze Willem Evers zelfs een derde dood zal sterven, als er niet massaal geprotesteerd gaat worden tegen de beslissing van Justitie. Want ook hier dreigt onverschilligheid het te gaan winnen van betrokkenheid
Uiteraard hebben wij toestemming van Gerard om onderstaande column over te nemen.

Tweede dood

Een jaar geleden. Jongeren op scooters terroriseren een wijk in Valkenburg. Herrie, vuurwerk, treiterijen. De bewoners zijn geïntimideerd. ’s Avonds zitten ze zich te verbijten en te kwellen achter hun lamellen. Dan ontploft Willem Evers. De 65-jarige trucker komt naar buiten met een stok, maar hij heeft geen schijn van kans. ‘Met een man of vier, vijf hebben ze hem eerst tegen de grond gewerkt. Daarna heeft een van die gasten hem liggend op straat vastgehouden, terwijl de anderen op hem bleven inslaan en schoppen”, zeggen buurtbewoners in de krant.
Als zijn belagers op de vlucht zijn geslagen, krabbelt Evers overeind, loopt een paar meter, maar zakt dan in elkaar. Reanimatie van ambulancebroeders lijkt succesvol, maar Evers sterft nog diezelfde avond in het ziekenhuis.
De politie houdt vier jongens aan. Die hebben nu te horen gekregen dat ze niet vervolgd worden. Justitie seponeert. Uit het sectieverslag is gebleken “dat er geen verband is tussen de gebeurtenissen op 3 augustus 2017 en het uiteindelijke overlijden”, meldt de krant. “Mogelijk dat hartfalen Willem Evers fataal is geworden.”
Dat wringt. Dat schuurt. Een burger die niet wegkruipt, die iets doet. Evers zou alle steun moeten krijgen. Want ook al is het verband tussen zijn dood en de kloppartij niet aan te tonen: het is er natuurlijk wel.
Het hoogste recht is soms het hoogste onrecht, wisten de oude Romeinen al. Maar de arme Evers heeft zelfs de rechtbank niet gehaald. Hij is een tweede, stille dood gestorven op de stoep van Vrouwe Justitia.

Gerard Kessels

loader