Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 10 maart

Bart: En, hebben jullie het pèkske, ook alweer gewassen, gestreken en netjes opgeborgen tot volgend jaar?
Piet: Ik denk dat jouw Truus dat even snel ‘gepiept’ heeft als ons Ria. De rood-geel-groene sjaals opvouwen en weer in de kast leggen en het klusje is geklaard. Dat was tot enkele jaren geleden nog wel anders. Toen wilden we er nog erg graag bij zijn met die dagen.
Thei: Bij ons blijft het ook beperkt tot de Vastelaovesmis en de sleuteloverdracht op zaterdag en op zondag de optocht. En in plaats van op stap gaan is het nu in een luie stoel kijken naar diverse optochten die op de beeldbuis voorbij trekken. Och en ook dat is niet gek.
Bart: Hebben wij ook gedaan, maar toch ook elke dag een eind gelopen. Op dinsdag trouwens aansluitend hier nog lekker in ’t zonnetje in de serre gezeten. We kwamen onze Wim en zijn vrouw tegen en die stelde voor er samen eentje te ‘vatten’. En ik moet zeggen het was toch wel gezellig, al merkte je hier op dinsdag weinig of niets van de Vastelaovend.
Ger: Blijft wel jammer dat het prachtige weer net voor de Carnaval moest omslaan. Jammer voor de optochtdeelnemers en kijkers, maar vooral voor onze Méélse prinsen en prinsessen. Wat is nou mooier als in vol ornaat in de zon boven op zo’n prinsenwagen te staan. Vooral hun had ik die zon heel graag zon gegund!

===============================================

Jan: Jongens hebben jullie daar nou ook ooit last van. Heel normale dingen die je stevig gaat missen als ze er van de een op de andere dag ineens niet meer zijn.
Wim: Nou graag wat duidelijker Jan. Wat heb je op je lever?
Jan: Zal ik vertellen. Ik mis op de dinsdag en de vrijdag heel erg de columns van Gerard Kessels in mijn krant. En ons Truus idem, dito. Tijdens het lezen was het vaak al raak. Je schoot erbij in de lach of je zei tegen elkaar “Gerard heeft weer helemaal gelijk.” En in elke column zaten van die mooie woordspelingen, waar hij echt patent op had.
Lins: Ik ben het wel met je eens Jan. Ook An en ik sloegen zijn verhaaltjes nooit over. Hopelijk keert hij weer terug in de krant als hij herstelt is, al duurt het allemaal wel erg lang. En hij sukkelt al jaren met die hartproblemen.
Wim: Als er liefhebbers zijn om columns van hem nog eens te herlezen, heb ik wel iets. Ik heb enkele boekjes van hem, waarin eerdere columns gebundeld zijn. Ook die oudere verhalen zijn nog steeds heel erg de moeite waard.
Jan: Misschien iets voor die jongens van de parochieweblog. Mochten er geen nieuwe columns van hem meer verschijnen, zouden ze af en toe zo’n vroegere column van hem kunnen herhalen.
Lins: Zou mooi zijn Jan, als die mèn deze tip van jou oppikken.

===============================================

Wiel: Zo, deze week plofte de kandidatenlijsten voor de Provinciale Statenverkiezingen weer in de bus. Eén ding was gelijk duidelijk: liefhebbers genoeg voor een plaatsje op die lijsten.
Jeu: En dan komt diezelfde avond een debat tussen de kopmannen van die partijen in de Tweede Kamer op de televisie. Die zijn een hele avond maar bezig met elkaar t zwart maken en vliegen af te vangen.
Niek: En geen woord over zaken waar het in de provincies over gaat. Als je graag hebt dat de kiezers deze verkiezingen links laten liggen, moet je het zo aanpakken.
Jan: En die waterschapsverkiezingen waar we diezelfde dag voor moeten kiezen is helemáál een lachertje. Daar begrijpt werkelijk geen mens wat van, hoe belangrijk die waterschappen ook zijn. Laat dat mooi regelen door de gemeenteraden in de betreffende gebieden, zoals ze dat ook doen voor allerlei andere organen.
Wiel: Frans Pollux uit Venlo veegde er in de krant van vrijdag terecht de vloer mee aan.
Niek: Je zou mensen veel meer moeten laten meepraten over belangrijke zaken waar iedereen wel wat van vindt. Daarvoor wil ik op gezette tijden best naar de stembus gaan. Zo’n referendum naar het voorbeeld van Zwitserland mogen ze hier volgende week invoeren!
Jan: Lijkt me zo gek nog niet: leg die vraag over het invoeren van zo’n referendum maar eens als eerste voor aan het volk. Dat zou me iets anders zij n als een stem uitbrengen voor de samenstelling van een Waterschapbestuur!

===============================================

Piet: Uit de jaarlijkse misdaadmeter van het AD springt Peel en Maas er ditmaal heel gunstig uit. We zijn mooi groen ingekleurd, terwijl vier andere Limburgse gemeenten donkerrood kleuren omdat ze tot de top tien van onveiligste gemeentes behoren.
Lei: En nu maar hopen dat dit zo blijft.
Cor: Maar er was deze week nog meer goed nieuws uit Peel en Maas. Angeliek Koopmans – een dochter van Ger en Truus – gaat samen met haar vriend over een paar weken de bekende sportzaak de Bruijn in Panningen overnemen. En ze hebben stevige plannen om de zaak nog meer in de kijker te plaatsen.
Lei: Lijkt me heel mooi om zo’n mooie vertrouwde zaak te kunnen overnemen. En ze zullen er voor de volle honderd procent voor gaan; dat kun je aan die van Koopmans wel overlaten.
Piet: Dat is ook de juiste mentaliteit om te kunnen slagen in het zakenleven.

 

loader