Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 8 september

Niek: Zo de rust is weer teruggekeerd in ons dorp; de kermisattracties hebben ons dorp weer verlaten.
Lei: Die rust is dan van korte duur als ik gisteren en vandaag al die grote Amerikaanse oldtimers in ons dorp zie en ook nog een uitgebreid muziekprogramma er omheen.
Coen: Willen we ons Peeldorp op de kaart houden, dan hoort daar de nodige ‘reuring’ bij en het liefst heel divers. De septembermaand zit misschien wat erg vol, maar dat trekt wel mensen. Eerst de kermis; nu dat El Camino weekend; volgend weekend de motorcross in de Simonshoekse Bossen en een week later het oogstdankfeest hier in en om de kerk.
Niek: Ik moet je eigenlijk wel gelijk geven Coen. Voor een doods dorp heeft niemand belangstelling, maar dit is wel erg veel van het goeie. Ze zeggen ooit ‘Meijel bruist’, maar dit is meer ‘Meijel spettert’.
Giel: Maar dadelijk in de herfst en winter komen we weer in ons vaste ritme, jongens. Voor de sportliefhebbers bijvoorbeeld het voetbal in ‘de Starte’ en hoogstaand volleybal in ‘de Körref’. Trouwens niet alleen voor de kijkers, maar vooral ook voor die honderden jongens en meiden die een van deze sporten beoefenen.
Coen: En vanaf ‘de elfde-van-de-elfde’ zorgt de Kieveloeët met haar Vastelaovendsprogramma voor de afwisseling. Ondanks dat de jaren beginnen te tellen, amuseer ik me nog steeds prima in ons dorp. An en ik hebben wel duidelijk teruggeschakeld naar een lagere versnelling, maar we pikken van alles nog wat mee, zolang ons dat gegeven is.

===============================================

Jan: Die van ’t Mééls Mannenkoor gebruiken niet alleen hun stem, maar laten ook de handjes wapperen..
Co: Je wilt me toch niet vertellen dat ze daar losse handjes hebben; nooit iets van gemerkt.
Jan: Nee, joh, geen losse handjes maar werkhandjes. Die spekken hun verenigingskas met jaarlijks allerlei hand- en spandiensten te verrichten rond de Méélse kermis. Zo nemen ze de gemeente een boel werk uit handen.
Leo: Klopt, mijn buurman is met die dagen ook voor zijn club op pad. Het begint al met het terrein aan de Trambaan in orde te maken voor het stallen van wagens en de tijdelijke huisvesting van de kermismèn. Er moet aanvoer van water en rioolafvoer geregeld worden. Maar ook verkeersomleidingen en zorgen dat het kermisterrein er elke dag weer mooi opgeruimd bijligt.
Jan: En woensdagmorgen waren ze er al vroeg bij voor de grote schoonmaak.
‘s Middags zag je op de pleinen al niet meer dat hier enkele dagen groot feest was geweest.
Jo: Ongetwijfeld hebben ze tussendoor ook de kelen gesmeerd. Ik zag er tenminste ook op het KBO-matinee en die waren geen limonade aan het drinken. Komende zondag moeten ze alweer aantreden in de kapel van de Paters Lazaristen in Panningen voor een orgelconcert.

===============================================

Lins: Ik hoorde dat er opnieuw problemen dreigen rond de vergunningverlening voor het houden van de motorcross. Of beter gezegd rond de ontheffing die de club voor vijf jaar gekregen heeft.
Wim: Daar sta ik ook van te kijken. De zaak was rond en nu is er plots weer een bezwaarmaker op het toneel verschenen. Na enig overleg was men er uit, maar nu komt die man of vrouw weer met aanvullende eisen.
Piet: Zou zomaar kunnen dat de gemeente opnieuw in een moeilijk parket komt te zitten en de motorsportliefhebbers alsnog de dupe worden. Ik zou bijna zeggen: ‘God verhoede dat’.
Thei: Dan denk ik dat ze gauw genoeg Zijn hulp ook nog nodig hebben aan de rand van dat andere bos in Meijel. Ik las in de krant dat de eigenaar van die verslonsde camping ‘de Nieuwe Hof’, aan de rand van het Startebos een goeie kans maakt om op dat terrein bij het Startebos 400 Poolse seizoenarbeiders te mogen huisvesten.
Wiel: Dan zal Kanters toch stevig moeten investeren wil je dat helemaal onderkomen terrein, omtoveren in een menswaardige, aangename woonomgeving voor vierhonderd man.
Piet: Los even van die campingeigenaar, vind ik dat mensen die we hier naartoe halen om hier werk te doen waar Hollanders vaak hun neus voor ophalen, wel recht hebben op behoorlijk onderdak en dat tegen een betaalbare prijs.. En dat laatste is iets dat de gemeente voor mijn gevoel ook in de gaten moet houden.

 

1

One thought on “Nao de Hòmmis

  • Hallo Mannen van Noa de Hòmmes.
    Ja ik lees vaker dit bericht…af en toe, eerlijk gezegd.
    Ben nu van plan er een regelmaat van te maken…
    Kei leuk …
    Groetjes Irm van Joppe

Comments are closed.

loader