‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op onze weblog die afwisselend door enkele mensen uit onze parochie wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op gebeurtenissen in ons eigen dorp of ‘de grote wereld’. De ene keer puntig en uitdagend, dan weer met een grote knipoog.

 ’n slimme mens

Ik ben in de zomervakantietijd, een trouw fan van het televisieprogramma ‘de slimste mens’. Na het nieuws van acht uur ’s avonds, snel de afstandsbediening voor een druk op knop nummer 2; precies op tijd om Maarten van Rossum, het enige jurylid van het programma en zittend in een strakke fauteuil, nors voor zich uit te zien kijken.
Misschien moet ik wel zeggen: ‘ik ben een trouw fan van Maarten van Rossum’. Met een fijne neus voor onbenul, drukt hij op een balie-belletje om in te grijpen bij in zijn ogen stompzinnigheid. Dat gebeurt zonder tact en terughoudendheid. Baf, recht voor zijn raap. In 95% van de gevallen, terecht.
De meeste vragen, zijn alleen te beantwoorden als je de TV of Bioscoop echt het hele jaar door dagelijks frequenteert. Veel antwoorden, weet ik daarom zelf niet. Daarom is het ook een leuke zomervakantie-quiz. En kan je op internet nog eens wat terugzoeken, dat je het afgelopen jaar hebt gemist. Het bijzondere is dat Maarten van Rossum, juist als er bij deze vragen een salvo van goede antwoorden komt, de hand helemaal ‘beurs’ slaat op zijn bel. En dan de opsteller van de vragen, én de persoon “die zich leent voor het kennen van dit soort onbenulligheden” beschimpt. Ook gebeurt het omgekeerde: als bij dit soort vragen de kandidaten het antwoord schuldig blijven, klinkt opgewekt gebel, en dan complimenteert onze ‘brombeer’ hen.
De start van de serie dit jaar was wat moeizaam. Er zat een verwaande Kees die, dankzij zwakke tegenstand, 7 uitzendingen mocht blijven. De absolute climax was waarschijnlijk de vraag: ‘Noem de 3 landen rondom Finland. Niemand, kon dit vraagstuk uit het hoofd oplossen. Naast de juiste landen (Zweden en Noorwegen), noemden de kandidaten –in plaats van Rusland- : IJsland en Groenland. Moet je nagaan: twee eilanden heel ver van Finland, in de Oceaan.
Maarten maakte werk, van zijn gebel. Hij brieste, als een zeeleeuw. Dit waren : “Antwoorden, die niet onderdeden voor die van de toeristen op de landkaart van Frits Bom”. “Zoals Barcelona  als verblijfplaats op de kaart aanwijzen, als dit het Gardameer moest zijn”.  Blijkbaar was dat onderdeel met de kaarten, nu weer opgepakt op TV door MAX, stilletjes ook niet onbekend aan ‘onze’ Maarten.
“Dit is nu het gevolg van het feit, dat Aardrijkskunde is verdwenen uit het pretpakket op onze scholen. Dít is het onbenul, ten top”. Maarten was ontzet. De kandidaten glimlachten, wat verlegen.

Soms, als je in een gesprek tegenwoordig wat ‘verbaal, gas geeft’, hoor je wel eens klinken: ‘Nou, je lijkt van Rossum wel’. Zou deze uitdrukking, klinkend als  “een verbale vandaal”, de Van Dale misschien gaan halen?
Dan heeft Maarten zich als beroepshistoricus, in de Nederlandse geschiedenis, toch aardig ‘op de kaart gezet’.
Een slimme mens…

Roger

loader