Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 6 oktober

Ad: Ik denk dat ze bij Willibrord blij zijn dat de onderhandelingen over het OLS terrein, succesvol zijn afgerond.
Wiel: Dat lijkt me ook, al is het kwartje een andere kant uitgerold als half Meijel dacht. De verwachting was dat ze aan de andere kant van de Steegstraat de OLS tenten zouden gaan opzetten, maar nu worden het de terreinen achter het Zorgcentrum.
Jo: Daar wordt dan voor die bewoners natuurlijk een mooi ereplekje gereserveerd, nu dit historisch feest in hun achtertuin gaat plaatsvinden.
Leo: Over feesten gesproken: dat hebben ‘de grúún’ vrijdagavond al gedaan bij de officiële ontvangst op het Gouvernement in Maastricht en alle hotemetoten waren aanwezig. De gouverneurs van beide Limburgen en natuurlijk OLS-president Ger Koopmans.
Ad: Ik heb gehoord dat de overhandiging van de eremedailles van de Belgische koning Philip en onze Willem-Alexander heel bijzonder was.
Jo: Was nog mooier geweest als die Philip en Willem samen met hun vrouwen aanwezig waren geweest.
Leo: Mij is verteld dat die wachten op een uitnodiging voor het OLS volgend jaar bij ons. Kunnen die vrouwen zich meten met al die andere koninginnen die dan aanwezig zijn. Dat maakt dat Koningsschieten van vanmiddag bij Willibrord natuurlijk extra spannend, want de nieuwe koningin moet dan in juli natuurlijk haar vorstelijke collega’s gaan ontvangen.
Wiel: Dan wil ik wel een brief schrijven naar Ger Koopmans, waarin onze kaartclub aanbiedt om die middag gratis en voor niks de jurering van die koninginnen voor onze rekening te nemen. Inclusief natuurlijk Maxima en die Mathilde van België.
Leo: Ik steun je voorstel Wiel, al heb ik met dat ‘gratis en voor niks’ wel enige moeite. Ik reken er toch op dat we bij mooi zomers weer geen dorst hoeven te lijden.
Jo: En als die Ger op ons voorstel ingaat komen we ook nog allemaal een nieuw ‘zondags pak’ aan het kopen.
Ad: Maakt me niks uit. Dat is het mij graag waard. Kan ik vanaf dan ook meepraten over ‘happy wife, happy life’….

===============================================

Ton: Zo, morgen starten ze met de volgende fase van de opknapbeurt van ’t Mééls centrum.
Ben: En wat mag dat dan weer zijn?
Ton: Na de herinrichting van de Dorpstraat en hier het plein, gaat nu de Jan Truijenstraat op de schop. Naast verfraaiing is het duidelijk de bedoeling om ook hier de snelheid uit het verkeer te halen.
Wim: Ja, daar heb ik ook wat van gelezen. De breedte van de straat wordt teruggebracht van negen naar zes meter en er komen diverse groenstroken en parkeervakken.
Ben: Ik hoop dan toch wel dat het een beetje een geheel gaat vormen met de Dorpstraat en ’t plein en dadelijk ook met de Kerkstraat.
Ton: Dat is volgens mij duidelijk de bedoeling. In ieder geval gaat ook in de Jan Truijenstraat het asfalt vervangen worden door klinkers.
Ger: Dan zitten de mensen daar ‘vanne winter’ natuurlijk mooi in de rotzooi.
Wim: Dat zou best mee kunnen gaan vallen. De aannemer wil voor het einde van het jaar klaar zijn en dan moet de winter eigenlijk nog beginnen. De beplanting volgt dan op een later moment.
Ger: Als dan volgend jaar ook nog eens dat foeilelijke pand met parkeerplaats, waar Lou Waals vroeger zijn café had, op de schop gaat zou de binnenkomst in Meijel vanaf de randweg er stevig op vooruit gaan.
Ton: Maar dat laatste wordt natuurlijk “Eerst zien en dan geloven”.

===============================================

Lins: En jongens, gaan jullie je donderdag ook melden bij d’n Binger als lid van de MDOB, de Méélse –Drugs en Opsporings-Brigade?
Jan: Zeker Lins en ik neem ‘onze Fikkie’ mee, die heeft een neus voor bijzondere geuren. Als ze die zijn kwaliteiten eenmaal kennen, lijkt me dat ik daar de komende jaren mijn pensioen aardig mee kan aanvullen.
Piet: Goed idee Jan. Neem ik donderdag onze kater Barney mee. Die heeft ook een neus voor lekkere dingen.
Huub: Nu is het wel genoeg met die flauwe kul van jullie. Tiny en ik vinden het een prima idee dat we gevraagd worden ogen, oren en neus open te houden om dit levensgevaarlijke spul mee te helpen opsporen. Onze kleinzoon heeft een paar jaar geleden ook korte tijd gebruikt. Gelukkig stopte hij toen hij een jaar later naar een andere school ging en daar automatisch ook andere vrienden kreeg.
Lins: Je hebt gelijk Huub. Sorry voor daarnet. Volgens mij krijgen we hier aan de rand van de Peel nog een extra probleem met al dat spul, als er straks de nodige boerenbedrijven dicht gaan. Daar liggen dan mooie kansen voor drugscriminelen om boeren te verleiden met hun in zee te gaan. In West-Brabant schijnen de voorbeelden voor het oprapen te liggen.
Piet: Het is inderdaad niet teveel gevraagd als de overheid ons vraagt op te letten of er zich verdachte zaken voordoen in onze omgeving. Beter een telefoontje teveel als te weinig. Zolang ze me maar niet vragen zelf de boeven te vangen.

 

loader