Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 26 april


Jan, is in ‘n vrij gezellige bui. Want ‘Denk-tank’ Henk, heeft hem uitgenodigd in zijn tuin in het buitengebied. De bijentelling van vorige zondag  is gedaan. Imkervereniging ‘Molania’, achter het voetbalveld aan de Kurversweg, kan blij zijn met de cijfers; alles netjes op een rij bijeen.

Vanwege Koningsdag morgen staat er een vorstelijke ‘Gouverneur’ voor hun neus. Dus dat zit wel ‘snor’. Die Bovenste beste Gouverneur weet altijd op het goeie moment op de goede plek te staan. Net als trouwens Peter Daniëls. Die ook deze week, echt met Zorg, het Hier weer voor elkaar had.

Henk: Ik zei het je toch!! Die Louis Verheijen van de Fiets4daagse hapt ‘stante pede’ toe, bij mijn idee voor een virtuele versie! Op de dinsdag had hij al een foto van de Meijelse FietsZesdaagse oppe weblog,  uit de.. oude doos ..
Toos (loopt net langs):  .. waar gaat Dít, weer eens over?! En je laat mij maar slepen, met al het oud papier naar de garage. In het ophalen door de Schutterij, zit geen enkel schot. Ik erger me blauw. Niet op de ophalers. Maar dat het niet kan. Je moet er niet aan denken, dat dit tot aan Sint-Nicolaas zou duren.
Jan: Jouw Henk had het net goedbedoeld over een vroegere foto, “Uit de oude doos”. Hier kijk maar, op het schermpje van mijn mobiele smartphone :

 

 

 

 

 

 

Henk: Ik heb eens zitten denken ..
Toos (komt teruglopen): Wat de Sint dit jaar, aan ’t vrouwtje gaat schenken ..
Henk: Schenk je je maar een ‘oranje bittertje’ in, en kom even bij ons zitten.
Jan: Ik ben er nog ‘bitter’ over, dat die van Oranje niet in Meijel is gekomen tijdens zijn werkbezoek…
Henk: Spoel die nare nasmaak maar gauw weg, met een slok ‘Gouverneur’. Of wacht eens even, die is eigenlijk  “de Commissaris, van de Koning” ..
(Jan verslikt zich gelijk, in zijn Royaal genomen slok)
Toos: Waar werd die Wielerzesdaagse in Meijel gehouden? Ik weet dat niet. Want ik ben van voor ons trouwen, geboortig uit Aarle-Rixtel.
Jan:  Dat schrijft die Louis Verheijen, bij de nostalgische foto: ‘sport-Paleis Pluijm’.
Henk: Dat is nu de zondagse residentie, van Tour- en Wieler de Vélo. En van de Prinsen en de Vorst, van  Carnavalsvereniging de Kieveloeët.
Jan: Kievelen, oude fietswielen, zonder spaken.
Henk: Exact. En jouw naamgenoot, Jan van Rijt heeft daarvan een monumentje gemaakt vlakbij het kievelbaantje. Waar we voor de jeugd ooit een Fietscrossbaan hadden in het Startebos.
Toos: Kievelen, dat is ook weer iets voor de kinderen van het Kindervakantiewerk en Jong Nederland.
Henk: Precies, Dörske. En die avondwielerzesdaagse, werd destijds mede georganiseerd door schutterij Sint Willibrordus.
Jan: Nu dit jaar heel veel activiteiten, zoals ook de Wandel3daagse, voorlopig niet door kunnen gaan, zie ik een groter Idee ontstaan!! We organiseren met al die verenigingen samen, een virtuele Fietsavond4daagse.
Henk: Ja, en dan geven we in Méél samen de Zomer een echte “Kick OFF” , zoals de jonge mensen dat zeggen.
Toos: Heb ik misschien nog een goed idee, om eraan toe te voegen. Want ik had me toch zo verheugd, op het 2de bezoek van Wim Daniëls aan Meijel. Hij is net als ik afkomstig uit Aarle-Rixtel. Ik heb al zijn boeken. Er is ook 1 met de volgende titel:

 

 

 

 

 

 

 

 

Misschien kan hij wel, terwijl virtueel gefietst wordt, virtuoos aan de microfoon er over komen vertellen. Ik zal hem wel eens bellen in Eindhoven. Of, misschien gaan Jeroen Schriks en Peter Daniëls nog weleens terug bij hem op bezoek daarvoor. De 2de heeft zijn achternaam mee, en is altijd op het goede moment op de goede plek; maar Jeroen is echt familie van Wim heb ik horen zeggen.
Jan: Laten we binnenkort maar eens een lekker “Gouden Carolus” biertje gaan drinken, of kopen, bij Rudy Gommans van de Heere.
Henk: Nou, een echt gouden Karel, is Kareltje Colé. Ook daar zou op een avond mooi de virtuele fiets4daagse kunnen plaats vinden.
Jan: En wat dacht je van, de Vangrail?? Daar kan Wim Daniëls zeker mooie Brabantse woordspelingen op maken. Met Ronald, van Tilburg.
Henk: Jan, lust je nog een lente-bockje, nu we hier zo mooi onder de lindeboom zitten?
Toos: Blijf maar zitten jongens, ik haal er wel eentje, voor de oude.. bok.
(allemaal schieten ze ontspannen in de lach )
Jan: Laten we maar eens beginnen na te denken, over de Prominenten die we vragen.
Henk: Zeker is, dat ook altijd de kapelaans werden gevraagd. En op de weblog te lezen, hoeft keplaon zomaar ff met de telefoon Roermond te vragen…
Jan: De Paus, in de witte trui, zou ook wel wat zijn. Je moet Maximaal durven inzetten…
Henk: Dan vragen we, via de wethouder van Sport Anget Mestrom, onze sportieve Koning Willem-Alexander. Met haar Lintje en haar wethouderstaak, hebben die ook vast een korte lijn. En komt de Harmonie zeker ook spelen.
Jan: Goed. Dat klinkt allemaal eendrachtig.
Henk: Ik mail wel Pieter Grommen. Voor nog wat technische vragen, over virtueel wielrennen. En dan vraag ik meteen, of Pieter een foto uit de echt Oude Doos op de weblog Post. Ik weet namelijk heel zeker, dat die Louis Verheijen dan absoluut weer zal reageren;  “de reactie, van Louis” …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loader