Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 17 mei

Jan en Henk zitten andermaal, op een bènkske. Voor eenmaal, bij kringloopwinkel “Eenmaal, Andermaal”. Op Eenmaal 1 meter (of met een beetje foetelen, zeg maar Anderhalf-maal) staan de Peel-bankjes uit elkaar, waarop ze zitten. Ook hier bekijken ze vanaf een afstandje met elkaar een horecazaak die aan het verbouwen is geslagen. Onze eenvoudige Mèn, kijken deze zondag naar de Heere, van Meijel. Het standbeeld voor hun neus, met de titel: ‘het reizende Gezag’ , straalt net als het pand aan de overkant Autoriteit uit.

 

 

 

 

 

 

Net als menig auto, die door de Dorpsstraat langs hun voorbij rijdt. En naar hen zwaait. Dat is geen rariteit.
Wat wel raar is, in hun ogen: dat na korte tijd, het Terras weer andermaal, helemaal compleet vernieuwd wordt…

 

 

 

 

 

Henk: Voor wat, zijn ze dat Buitenterras alweer helemaal aan het vernieuwen?
Jan: Ik sprak deze week met jouw naamgenoot Henk, van Gommans. Die zei dat het te maken had met de ‘anderhalvemeter-samenleving’. En de afscherming die daarbij hoort. Zeker als de buitenterrassen 1 juni weer open mogen gaan. Onder die voorwaarden.
Henk: Nog fijner zou zijn, al op de dag ervoor: zondag 31 mei. Met Pinksteren. Dat we dan weer kunnen Pimpelen.
Jan: Da’s een goeie. Dan zou namelijk onze zondagse stamtafel bij Oranje ook weer open zijn. ‘Out-door’. Zoals we gehoord hadden, zijn die dan ook klaar met de Om-, her- en verbouwing. Er is alle dagen door velen, hard gewerkt wat je zo kon zien.
Henk: Die bouwen zelfs, hun naam om..
Jan: Wat zeg je me nou?! Na, 100 jaar? Want op die plek is het begonnen, in 1920.
Henk: Ja, het heet vanaf dan: ‘Goejje’.
Jan: Dat biedt mogelijkheden. Dat jij, op zondagmorgen tegen jouw Toos zegt: ‘een goejje morgen’.
Henk: Of dat je tegen de kastelein zegt: die mij nog eens, een goejje borrel.
Jan: Dat jij je vorige jaar opeens hebt aangesloten, om meerdere avonden bij de Goejje doelen actie vrijwillig mee te gaan helpen, komt nu voor mij in een helder licht te staan.
Henk: Nou, aan het begin van de Goejje Week zag ik jou dit jaar toch anders in de kerk. Om palm te halen.
Jan: Een goejje Palm, sla ik nooit over. En trouwens, ik had zelfs buxustakjes meegenomen, voor jouw Toos. Het is niet altijd, mot.

===============================================

Henk: Zeg, zouden ze bij de Heere dan misschien, zo’n Dubbel terras, een terras met 2 verdiepingen gaan bouwen? Dat zou hun naam beter verklaren: Heere, met die dubbele E.
Jan: Ik zit even te ‘prakkedinken’. Dat terras wordt zo te zien stevig genoeg als fundering. Voor een reuzenrad. Neem bijvoorbeeld het reuzenrad op de Pier in Schevingen. Ruim 50 meter hoog. Lager natuurlijk dan onze kerktoren, met Uitzichtpunt. Maar, toch. 36 gesloten gondels, met airco. Alle gondels beschikken over luxe zitjes. Ze bieden voldoende ruimte voor 2 personen (de huidige norm). Of ook nog, voor een gezinnetje, met 2 à 3 kinderen.
Naast een panoramisch uitzicht over Meijel, ook gezellig samen eten en borrelen.
Henk: Dit hebben Toos en ik zelf al eens meegemaakt, in Oostenrijk. Een 5 gangen-diner. Dat na 5 geregelde stops, per gang werd opgediend.
Jan: Naar de voorbeelden van de ‘Londen Eye’ en ‘De Gaper’ in Wenen. Daarbij hoort wel unne passende naam. Misschien een Prisjvraog dur Rudy. Als Pubquiz.
Henk: Ik geef je alvast er twee: de Gondels, van Gommans. Of: de hOOge Heere…
Jan: Kermismeester Ebisch zal zeker meewerken. Als van hem dat in oktober in Panningen extra mag, kan dit bij ons ook al, voor Meijel kermis.
Henk: Ik heb nog een bijkomend idee. Voor de goede doelen, van de Missie Fancy Fair. Die vroeger hier gehouden werd. Misschien kunnen we, met prijsjes van de lokale middenstand, van dat zelfde Reuzenrad meteen een Mega ‘Rad van Fortuin’ maken:

 

 

 

 

 

 

 

loader