Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 14 juni

Jan: Het wordt weer kermis…
Henk: Bedoel je, die acties donderdag van de kermismensen rondom het Malieveld?
Maurice: Of dat, als zij hun zin krijgen over twee weken van de regering, het zeker is dat Meijel Kermis in september 100% doorgaat?
Jan: Nee, ik bedoel: het wordt weer hutjemutje druk op dit terras. Net als deze hele week, met dat mooie weer. En bijna geen mens, die zich nog aan de 1,5 metermaatregel houdt. De horeca-eigenaren moeten het, op straffe van een hoge boete, maar oplossen. Zij moeten dan politie-agent gaan spelen.
Sjaak: In de grote buurstad Eindhoven, hebben sommige eigenaren op Stratumseind daarom op enkele uitgangsavonden hun zaak maar weer vroeg helemaal dichtgemaakt. ‘n End, aan het vertier op Straat. Het leek wel, kermis.
Jan: Dat bedoelde ik. Hoe zou dat straks moeten, met Meijel Kermis? Hier, op dit terras? En op wat nog over is, van het parkeerplein.
Maurice: Na het nieuws deze week, ziet het er sowieso naar uit, dat de horeca-eigenaren dan zelf politie-agent moeten spelen.
Henk: Hoe bedoel je?
Maurice: Nou, een stevig deel van de agenten van de politie-eenheid Horst en Peel aan de Maas, is ontslagen.
Kastelein Wim komt net op dat moment de mannen 4 ‘kopstoten’ brengen (een glaas bier en een Jonge klare): In de tijd van de verbouwing hier, is de politie anders toch drie keer langsgekomen voor controle. Met de vraag, waarom er zoveel mensen op het terras samen waren. Gelukkig konden we toen duidelijk maken, dat het allemaal helpers waren voor het werk. Die eventueel nog een paar minuutjes stonden na te buurten.
Henk: Hoe zou dat met Meijel kermis moeten hiernaast, met al die mensen in de tenten?
Jan: Dat zal Ronald wel uit’Dokteren’. Dat hun Parties, niet uit de vangrails vliegen.
Maurice: Twee mogelijkheden. Of: minder mensen. Of: een grotere tentoppervlak.
Jan: Dan zie ik het er nog van komen, dat Van Tilborg nog een extra tent erbij zet. Ín de tuin, van kapelaan.
Henk: Kapelaan zelf, moet ook nog eens uitdokteren hoe hij alle mensen in de kerk geplaatst krijgt met Ker-st-mis. Mocht die 1,5 meter maatregel het hele jaar blijven. Misschien kunnen ze elkaar als goede buren, uithelpen.
Maurice: De muziekverenigingen, dus ook de Heimatkapelle, hebben deze week te horen gekregen dat ze bij de repetities, op 2 meter van elkaar moeten zitten bij het spelen. En de dirigent moet op 6 meter staan.
Jan: Ik heb dat protocol ook gelezen, en het ergste komt nog…
Sjaak: Wat bedoelt Jan te zeggen, Maurice?
Maurice: Er mag na de repetitie, geen ‘nazit’ zijn.
Jan: Zie je dat al voor je: dat de Heimatkapelle meteen na het oefenen, naar huis, naar die Heimat gaat??
Henk: Geldt zo iets ook, voor de Schutterijen?
Maurice: Ja, ook voor hen geldt een strikt protocol.
Jan: Hoewel zij juist daar, standaard, vanuit werken en in getraind zijn, worden zij er ook flink door geraakt.
Henk: In ieder geval al iets, dat 3 weken voordat eigenlijk het OLS2020 in Meijel gevierd zou worden, de ‘Sjut Down’ is opgeheven.
Sjaak: Het schijnt, dat Sint Willibrordus in dat eerste weekend van juli toch iets wil ondernemen. Maar wat, dat zeggen ze vooraf nog niet.
Jan: Als wij nou eens zorgen, dat we op zondag 5 juli hier weer op deze plek, om deze tijd op het terras zitten, dan maken we goejje kans iets mee te krijgen.
Maurice: Laten wij dat, alvast, in ons eigen Protocol opnemen.
Jan: Ik stuur jullie wel, een mailtje daarover.
Henk: Wanneer denk je dat te gaan doen? Vanmiddag?
Jan: Hoezo?
Henk: Nou dan moet ik dat mailtje gaan wissen, voordat Toos het leest. Ik moet zorgen dat dit soort informatie, wordt geWeert…

 

1

One thought on “Nao de Hòmmis

  • Zeker nie direct nao husj nao de repetitie.
    Nog wa zannike en unne pot bier van Hier!
    Proost.??

Comments are closed.

loader