Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 14 maart

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan: Spannende dagen..
Henk: Bedoel je, die geweest zijn? Of, die gaan komen?
Jan: Allebei. Historisch belangrijke Tweede Kamerverkiezingen. Door de coronamaatregelen, kunnen we trouwens niet stemmen bij het Oranjehotel, en daarna nog ene drinken op een doordeweekse woensdag op een ‘goejje afloop’.
Henk: Ja, en Toos zei ook dat de vaste locatie bij Sint Jozef niet kan.
Jan: Naast het gemeenschapshuis d’n Binger – die meerdere dagen daarvoor open is – kan het woensdag ook – uniek – in het kerkgebouw. Aan de rechterzijkant, waar geen banken meer staan. Het eerdere ‘Peelpunt’. En dan via de zijkant, weer naar buiten.
Henk: Als je bedenkt, dat op het einde van de Tweede Wereldoorlog de Meijelse kerk bewust vernield werd, daarna door de inwoners weer deze nieuwe kerk werd herbouwd, en dat we vorig jaar 75 jaar Vrijheid én Democratie hebben herdacht, is dit eigenlijk wel Bijzonder…
Jan: Ik zag trouwens gister op TV, bij RTL 4, dat er een steeds groter verschil lijkt te ontstaan tussen de stemkeuzes in de grote steden en op het platteland.
Henk: Ja, dat werd uitgelegd door een professor dr. van de Universiteit van Groningen, Caspar van den Berg. En ik weet heel toevallig, dat dit een neefje is van: onze Harrie van den Berg en van Pieta, van het Hazepad.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan: Wat ook hogere ‘wetenschap’ wordt, en spannend, is de Keuze die gemaakt wordt met de verlichting van het Kerkgebouw, op de dinsdagavond als op TV het Slotdebat is. De avond, vóór de Verkiezingen. Zeker, nu de kerk ‘neutraal’ stembureau is. Ik ben op deze zondag van Halfvasten nu al volop benieuwd, welke kleur de Méélse kerk op dinsdagavond 16 maart, de avond voor de Verkiezingen, ons geeft…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loader