Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 23 mei

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan is deze Pinksterzondagmiddag, op de koffie bij Toos en Henk. Om een goede daad te stellen. Bij een dik stuk aardbeienvlaai, keuvelen ze samen wat.
Henk: ‘Vandaag is Rood…’
Jan: Wacht, ik weet wat je wil zeggen: Dat is, de kleur van Pinksteren.
Of nee, is dat niet ooit een Nederlands liedje geweest van het Eurovisie Songfestival? Van Borsato? Die komt toch ook uit het winnend land Italië? Toch opvallend, dat ‘Rome’ wint in het Pinksterweekend.
Toos: Aan dat winnende liedje dat is gekozen, is niks ‘christelijks’ meer aan. Marco heeft meegedaan aan de Soundmixshow. In de tijd van Henny Huisman. En dat gewonnen. Zat in de jury van de zangwedstrijd the Voice. En heeft misschien ooit in de Ahoy concerten gegeven, maar is nooit voor Nederland naar het Songfestival geweest. Wel: jurylid Anouk. En Ilse. Marco is trouwens, volgens mijn bladen, op dit moment op vakantie op Ibiza.
Jan: Die codes zijn weer versoepeld. O, nee toch. Daarover heb je het toch niet, hè? Jan. Met je: vandaag is ‘rood’. Dat gaan we toch niet alweer horen, van Mark Rutte?
Henk: Je bent warm. Dat rood, heeft te maken met het gezicht van Toos toen ze vrijdag de krant las. Daarin stonden de Meijelse Teun Heldens en trouwens ook Huub Sanders van ‘Alterna’. Het ging vlak voor Pinksteren, over de zogenaamde ‘bitcoins’.
Jan: Daar, snap ik geen biet van. Hoewel ik toch vaardig ben, op de smartphone.
Henk: Met erg gefronste wenkbrauwen las ik zijn uitspraak: “Als het bloed door de straten vloeit, moet je aandelen kopen. Zo is het met de cryptomunten ook. Dan gaat deze jongen kopen”. Tot zover dit citaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik vind Teun hierbij toch echt wel over het (stoep-)randje gaan. Zeker als jeugdig rolmodel in de Politiek. Zijn voorbeeld is Mark Rutte.
Natuurlijk – dat hoop ik althans – heeft die Teun deze opmerking een beetje lachend gebruikt, maar toch. Ik vind dat ook jonge politici op hun woorden moeten letten. Of misschien nog wel meer als oudere, omdat ze vaak door jeugdige mensen gevolgd worden, met mogelijk alle gevolgen van dien.
Jan: Ik heb eigenlijk ook wel een probleem met de redactie van de krant, die op deze wijze de zaak van die ‘bitcoins’ breed uitmeet. Als je er aandacht aan besteed, doe het dan in een serieus verhaal over de zin of onzin en de gevaren van deze ‘munt’. Nu laten ze daarin een jeugdig populaire politicus en een nog redelijk jonge financiële man uitgebreid over hun toch wel vreemde ‘hobby’ aan het woord. En voor mij is elke jongere die hun voorbeeld volgt er eigenlijk een te veel. En die twee die als voorbeeld dienen, komen verdorie ook nog alle twee uit ons eigen Peeldorp. Zo bezien een aardig Peel(on)geluk.
Henk: Toos had bij de Provinciale Verkiezingen op Teun gestemd.
Toos: Nou, echt niet alleen vanwege zijn leuke ‘snoet’. Of dat we in de brievenbus, een pen van hem kregen – waarmee ik nog steeds de Sudoku’s in de krant maak. Maar dat van: “als bloed door de straten vloeit” vind ik toch ook een beetje raar gezegd.
Henk: Misschien, als ik volgende keer op verkiezingsochtend weer in alle vroegte me scherend, voor de spiegel hardop trouw zing: “vandaag, is Rood” dat je je dan dit herinnert. Maar, iedereen is natuurlijk vrij om te kiezen.
Jan: Dat is goed gezegd. En hoe dan ook is het verkiezingspotloodje, altijd ‘rood’.
Toos: Dat potloodje heb ik ook bewaard, om in de krant opvallende dingen aan te strepen. Zoals dit. Misschien kunnen jullie, mèn, Teun eens roepen als hij langs het terras loopt, om met jullie eentje te drinken en met elkaar wat bij te praten. Met de Sleuteloverdracht bij de Vastelaovend, doet hij het toch ook leuk. Althans, dat zeggen jullie aan het eind van de avond altijd.
Henk: Doen we, Toos. Wij, zullen het goejje voorbeeld geven.
Jan: Ja, 1, 2 of 3 goeie voorbeelden. En, we zullen bij de tweede drinkronde zelfs de “Gouveurneur” erbij bestellen.
Henk: Nao de Hòmmis. Dan zullen we niet alleen spreken over: Bit-coins. Maar tegenover de kerk ook over: Bid-coins… Maar dat is een heel ander, alterna tieve levens-investering.

loader