‘Vanuit de zijbeuk’

week 20-2021: Hopeloos  (door Gerard Kessels)

U weet dat wij – uiteraard met zijn toestemming – zo af en toe een column Gerard Kessels plaatsen, die eerder in ‘De Limburger’ heeft gestaan. In zijn column in de krant van gisteren (21 mei) gaat ‘Nederweertse Gerard’ in op een voor vele ouderen heel herkenbaar gebeuren: het vullen van de wekelijkse pillendoos. Op het einde komt hij uit bij de heilige Rita, patrones van de hopeloze gevallen. Het toeval wil dat we vandaag (22 mei) de naamdag van deze Rita vieren. Reden om deze column van Gerard ‘met voorrang’ vandaag  te plaatsen.

Eens per week heb ik de halve kamertafel nodig. Ik bouw dan een feestopstelling van doosjes, potjes en strips. Tijd om mijn pillen aan te vullen. Een heel gewurm. Voor elke dag van de week heb ik een bakje, dat uit drie delen bestaat: ochtend, middag en avond. De vakjes voor de ochtend en de avond zijn rijk gevuld. De middag schijnt een minder gevaarlijke periode te zijn. Dan hoef ik maar één tablet te nemen. Dankzij deze dagelijks drietrapsraket blijf ik onder de levenden en kan ik zelfs een rondje fietsen.
Maar het went nooit. Bij elke controle vraag ik mijn cardioloog of het niet een onsje minder kan, maar ik ken zijn antwoord al: nee mijnheer. Dus slik ik mijn pillen zoals een kind dat een snoepje verdiend heeft, zijn M&M’s. De tijd dat ik het beter meende te weten dan de artsen ligt achter me. Te vaak hebben ze me aan mijn nekvel teruggetrokken terwijl ik al een eind op weg was naar de eeuwige jachtvelden.
Gelukkig komen er steeds meer pillen met een vrolijk kleurtje. Dat helpt ze uit elkaar te houden. Maar het blijft opletten. Soms vallen een paar pillen op de vloer. Dat wordt dan kruipen en zoeken, want het staat zo slordig als het bezoek ze straks vindt. Als ik daar zo rond schuifel over het tapijt, denk ik vaak aan de heilige Rita. Zij is patrones van de hopeloze gevallen. Morgen (vandaag dus. Mat) heeft ze haar naamdag. En hoewel mijn gescharrel over de grond geen verheffende aanblik biedt, hoop ik dat het toch nog een tijdje duurt voordat ik echt tot de doelgroep van Rita ga behoren.

Gerard Kessels

loader