Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 31 oktober

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

 

Jan: De donkere dagen, voor Kerstmis…
Henk: Dat klopt. De wintertijd, is begonnen. Maar de komende 2 maandjes zijn er ook veel Licht-feesten. Sint-Maarten, hoewel de ‘tros’hoop niet door gaat. Sint Nicolaas, ook als aangepaste Intocht in Meijel. Caecileafeesten. De Advent. En inderdaad, Kerstmis. Met ook een heuse Kribkesroute langs de huizen en tuinen. Geregeld door Pierre Verhees, de vader van Yvonne van Mierlo. En volgend weekend, draait toneelvereniging de COM ‘door’ , op 4 naast elkaar gelegen locaties binnen de bebouwde kom van Meijel. Ook, hier tegenover: in de kérrek.
Jan: Over Advent gesproken: ik zag in de Limburger, een mooi idee; een Adventskalender, met 24 dagen elke dag, een speciaal bier…

 

 

 

 

 

 

 

===============================================

Henk: Nou, een gezondere versie lijkt me, dat je elke dag een appel. Uit de fruittassen die Carnavalsvereniging de Kieveloeët gister verkocht heeft. Zeg maar, een “appeltje.. voor de dorst”.
Jan: Je weet toch wel, dat de schitterende Kerstballen in een Kerstboom, oogstappeltjes uitbeelden. Midden in de winter.
Henk: Noooit van gehoord. Ik ken wel het sprookje, van Sneeuwwitje en de prins…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan: “Sneeuwwitje” — dat was vroeger, een populair drankje. Ik zal het nog eens proberen. Met Seven-Up…

===============================================

Jan: MVV, Maastricht & Roda JC, Kerkrade… dat gaat niet zo goed, samen…
Henk: Ik snap, wat je bedoelt. Maar toch heb ik op de weblog van de Parochie ook iets ander gelezen.
Deze zondag bestaat een parochie in Maastricht, de Heeg, 40 jaar. Bouwpastoor in die wijk van Maastricht, was Frans Wiertz. En die komt toch echt, uit Kerkrade. De oude mijnstreek. En ook keplaon Roger heeft daar voorafgaand aan Meijel, gewerkt. En die komt ook uit Parkstad. Beide hebben een mooie tijd als priester gehad in ‘Mestreech’. Dat, ging gewoon goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

===============================================

Jan: Zeg, heb je gezien: dat hier bij de Goejje deze week een oversteekplaats is aangelegd? Met blauwe borden? En, witte lijnen op de weg?
Henk: Is dat dan, officieel? Ik dacht dat het misschien iets te maken had, met dat Toneel volgende week van de COM. Want zoiets, hangt toch ook aan de muur bij de Grote zaal van de vernieuwde Binger. Waar, in het tweede weekend van November weer het Sjeele Waazel Gala is…

Jan: Over waazel gesproken: ik hoorde al zeggen, dat deze uitbreiding met een Oversteekplaats te maken had, met de nieuwe parkeerplaats bij d’n Doelhof. Of dat An Hanssen, een ‘dubbelfunctie’ op die plek kreeg: én als brigadier (al 45 jaar lang) voor de kinderen richting de school, én als binnenloodser naar de Kerk.
Henk: Nou, dat zou dan allebei mooi gecombineerd kunnen worden, bij die Kribkes-tocht…

loader