Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 7 november

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

 

’T is 11.11 uur. Henk en Jan nemen hun eigen “voor-proefje” op De11devande11de. In de zondagse, goejje kamer van Jan. Met een Schrobbelèr, uit een vol glazen ‘kelk-glaasje’.

Jan: …Ik zei het je toen toch al meteen, dat het niks meer wordt! Toen die Opening van de Vastelaovend op 11-11 uit Maastricht wegging, naar Roermond. Daarna is er zelfs letterlijk, niks meer geweest…
Henk: Wat een Sjeezel Waazel, Janneman. Volgens mij, zit je er glad langs… Even ver, als dat de Noord-pool, van de Zuid-pool ligt. Trouwens, de bisschopsstad is toch ook ooit van Maastricht, naar Roermond gegaan? En: Sint Willibrordus kwam toch, vanuit het zuiden naar het Willibrordputje?
Jan: Dat mag dan zo wel zijn. En ik weet ook nog, dat sint Hubertus de laatste bisschop van Maastricht is geweest. Daarom heten heel wat Limburgse jongens, Huub. Maar je weet toch ook, waar oud-bisschop Frans Wiertz en hulp-bisschop De Jong op dit moment wonen?? Van: Roermond, terug naar Maastricht.
Henk: Raar trouwens, dat onderscheid in Veiligheidsregio’s tussen: Noord, en Zuid. Ik moest meteen terugdenken aan de oude TV-serie: “North and South”.
Jan: Precies. Of dat de Opening van de Carnaval in Roermond, daar niet door kan gaan. Maar in het dichtbij gelegen Brabant, wel.
Henk: De krant schreef het al: onder gouverneur Bovens, was zoiets waarschijnlijk niet gebeurd. En ook in Emile Roemer heb ik het vertrouwen. Dat die dit snapt, als Brabander. Maar die begint pas, op 1 december.
Jan: Afwachten, wat alles de komende week doet tot de Persconferentie op 12-11. En dat ze daarover nadenken, is natuurlijk wel goed in te denken. Het was niet voor niets, dat de ziekenhuizen in Weert en Venlo een opnamestop hielden.

===============================================

Henk: Heb je dat gister in de krant gelezen, over die bijzondere ‘Kroeg-sporten’ in Limburg?
Jan: Ik krijg de krant, een dag later van de buren. Ik moet de Bijlage nog vanmiddag lezen. Waar, moet ik aan denken?
Henk: Nou. Bijvoorbeeld: ‘Golf-biljart’. Ook wel, het schaken onder het biljarten genoemd. De variant met 8 poppen midden op de tafel. Met 5 rode, en 5 witte ballen. En 2 doelen. Wordt alleen in Midden- en Zuidlimburg beoefent. En België. Die zijn, sterk. Nederland heeft nog nooit een Interland van België gewonnen.
Jan: Darts, en Tafelvoetbal zijn toch ook café-sporten?
Henk: Ja, die kwamen in de krant ook voor. Maar wist jij, dat de Wereldkampioen Tafelvoetbal Damesdubbel, uit Limburg komt? Uit Heerlen, samen met een teamgenote uit Roosteren.
En 1 sportnaam, leek mij trouwens uitstekend te passen, bij Meijel. Als café sport.
Jan: En dat is?
Henk: Pluim-schieten. Met zo’n “Blonde Pluijm”, bij de hand…

===============================================

Jan: Ik hoorde nog, een leuk verhaal uit het buurdorp. Daar ging de Sint-Maartensstoet gisteravond in aangepaste vorm toch door. Kinderen mochten tusssen 18 en 19 uur, in kleine groepjes, langs de de deuren rondgaan. Kapelaan Roger dacht: Weet je wat, ik heb toch de H. Mis om 19 uur. En ga met een grote plastic bak tot de nok gevuld met chocoladereepjes, bij de ingang van de kerk staan. Dan komen de basisschool kinder daar ook wel langs.
Henk: Mooie gedachte. Bij Sintermeerten. Maar ik zie aan je brede glimlach, dat er meer komt..
Jan: Kwam daar in Grashoek om 17.45 uur opeens een hele grote groep jeugd. Die bij de kerk hun fietsen plaatsten, en met elkaar verzamelden om met de discobus van Maaskant samen naar het Slotconcert van Rowwen Heze in Horst-America te gaan. Aangezien bij die jeugd heel wat, oud-communicantjes en vormelingen zaten, was de snoepbak ineens al meer dan half leeg, voordat de kerktorenklok 18 .00 uur sloeg.
Henk: Ik denk, dat er bij dat Tentfeest van Rowwen Heze heel wat door die jeugd meegezongen is. Maar niet, van: Sintermerten’s vögelke, haj ’n roei kögelke.. Haj ’n blauw Stertje… Hupsa.. Sintermerten…

 

loader