Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 5 december

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan: Vanuit hier waar wij nu zitten, op 5 December, is het toch een mooi uitzicht op de kerk van Sint Nicolaas…
Henk: Nou, vorige week zondag vond ik het anders ook een ‘plaatje’ met al die kinderen die van 11 tot 14.30 uur een-voor-een bij Sinterklaas in de kerk op bezoek konden komen. Alles geregeld door Jong Nederland.
Jan: Toen stond dit kerstdorp er bij mijn weten, nog niet. Wacht, ik zie net door het raam Louis Verheijen voorbij lopen. Ik roep hem even binnen. Misschien kan die ook foto’s ervan maken, voor oppe weblog…
Henk: Toch handig, als je hier zo zit in -zeg maar- het ‘Glazen Huis’. Dat jij iedereen ziet voorbijkomen; en iedereen die voorbij komt, jou ziet.
Leon (brengt 2 maal, een Gouveurneur): Dit Kerst-dorp hebben Wim en ik samen opgebouwd…
Henk: Zijn jullie in de ‘midlife’ crisis, of zo? Dat jullie weer met speelgoed beginnen??
Leon: Ha ha ha. Wie weet. Maar toch meer door de tijd, die we nu over hebben door de coronamaatregelen.
Louis: En op TV, zijn al die shows ook hartstikke populair!! Treintjes, en dorpen bij MAX met André van Duin. LEGO bij RTL, en miniaturen bij SBS.
Leon: Klopt. En dat met die knikkers komt ook weer terug. Ook een aflevering met Johan Derksen, René van der Gijp en die Genee, Ja.
En ik zag dat zelfs die Domino blokjes, die omvallen, weer terugkwamen.
Louis: Als ik het goe bekijk, Leon, speelt zelfs de Heimatkapelle in jullie kerstdorp, links naast de kabelbaan…

 

 

 

 

 

 

Jan: Die kabelbaan, doet me trouwens denken aan één van de Sleuteloverdrachten een paar jaar geleden. Op carnavalszaterdag. Toen werd het Idee geopperd, een kabelbaan te maken tussen de beklimbare kerktoren, en de gerealiseerde Uitzichttoren op de Vossenberg.
Henk: Inderdaad. Die zou er net, zoals in jullie Kerstdorpmaquette wel uit kunnen komen te zien.
Jan: Laat het die Tórrehaan (knipoogt naar Louis Verheijen) van de weblog maar niet horen. Die zou dat meteen, Hòch van de Tórre blaoze…

===============================================

Louis: Dit Kersttafereel, heeft wel iets van een Duits dorp. En dan spreken ze van ‘Abseilen’.
Jan: Jouw neef, Mat Janssen, was trouwens gisteren in zijn column “abgeseild” naar Duitsland. Volgens hem hadden die, een beter politiek recept dan de ‘hollandse’ kost.
Henk: Ja, als ik dat verhaal zo las, kon die Mat –indien nodig- best wel eens mee komen koken en uithelpen hier in de Goejje.
Louis: Nou ik weet –maar dat terzijde- dat Mat ook in het echt, graag kookt voor bekenden. En een goejje kok is.
Henk: Ho! Nu gaat het helemaal: van Goed naar Beter.
Louis: Hoedan ook, ik moet nu gaan. Naar Jeanne. Die tekst van Mat was volgens mij trouwens ‘een tien, met een Griffel’.
Jan: Volgens mij, kwam er nog een stukje tekst achter. Dat moet je zo direct maar doen, bij jouw eigen juffrouw Jeanne, Louis.

===============================================

Jan: Vanmiddag wordt het spannend.
Henk: Of je, wat in de schoen krijgt, van de Sint?
Jan: Ook. Maar vooral de strijd, tussen Lewis en Max.
Henk: Het niet té spannend maken, Jan. Ik vind dat jouw naamgenoot, Jan Lammers, dat op TV altijd goed en rustig uitdrukt. Ook die Lewis en Max, zijn in de eerste plaats mensen. En ooit, kinderen geweest…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan: Je hebt helemaal gelijk, als je het zo ziet. En in het Engels, waar die Sir Hamilton vandaan komt zeggen ze het zo: “the difference between men and boys, is the price of their toys”.
Leon: Hadden jullie het, over Wim en mij ??

 

loader