‘Vanuit de zijbeuk’

week 48-2021: De wijzen uit het Oosten  (door Mat)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Ik heb altijd met bovengemiddelde belangstelling de politiek gevolgd. Niet alleen in onze mooie eigen gemeente, maar ook die in het Limburgs gouvernement. Ook de ontwikkelingen aan het Binnenhof, in Brussel en Berlijn staan regelmatig op ‘mijn menu’. De laatste tijd denk ik vaker aan afhaken, zo slecht is het eten, dat me wordt voorgezet. Vooral de ‘Hollandse pot’ zoals ‘ Limburgs zoervleisj’ en ‘Haagse bluf’ is momenteel van een erbarmelijke kwaliteit. Een paar voorbeelden.
Eerst dat ‘zoervleisj’ uit ons eigen “bronsgroene eikenhout”. Eind maart verlaten de gedeputeerden Koopmans en Mackus plots de politieke arena in het gouvernement. Olie op het vuur van de integriteitaffaire rond hun oud-collega Vrehen, die daarmee nog verder oplaait. Nog geen veertien dagen later sturen de Staten – in het verlengde van die kwestie –  het volledige College van GS naar huis, inclusief gouverneur Theo Bovens. En dit op een moment, dat er nog nul komma nul aan waarheidsvinding heeft plaatsgevonden. Per direct vliegt Den Haag puinruimer Remkens in, maar die goeie man kan zijn taak maar deels afmaken , vanwege een uitslaande brand in de Haagse ‘bouwput’, waar gewerkt wordt aan ‘Rutte IV’. In het ‘Palermo aan de Maas ‘ mag nu de beminnelijke Emiel Roemer proberen om daar de verbrandingsmotor weer aan de praat te krijgen. Maar met beminnelijkheid kom je daar niet ver; daar weet voorganger Theo Bovens intussen alles van.
Terug naar de ‘Haagse bouwput’, waar ze er nog niet eens in slagen fatsoenlijke ‘Haagse bluf’ te bereiden. U kent dat goedje wel. Het lijkt heel wat, maar is grotendeels ‘gebakken lucht’. In het Haagse, gingen maar liefst 170 (!) dagen verloren met moddergooien en uitsluiten, tot ze daar op het lumineuze idee kwamen, om gewoon verder te gaan in dezelfde samenstelling, als het kabinet, dat in januari de laan was uitgestuurd! Met één klein verschilletje misschien. Er hangt nu een mooi bordje ‘Nieuwe Politiek; boven de bouwput en dat is alles. De bluf wil maar niet opstijven…
Hoe het ook kan, zien we enkele honderden kilometers oostelijker: in Berlijn om precies te zijn, waar de Deutsche Bundestag (Parlement) is gevestigd. Daar stellen ze op de verkiezingsavond (26 september) vast, dat er géén regering gevormd gaat worden, waarin de twee zittende partijen (CDU en SPD) beide vertegenwoordigd zijn. Enkele dagen later wordt bekend gemaakt, dat SPD, Grünen en FDP besprekingen beginnen om te komen tot een nieuwe coalitie. Over de voortgang volgt absolute ‘radiostilte’. De koks wensen niet gestoord te worden. Tot 8 weken later. Op woensdag 22 november deelt beoogd Bundeskanzler Olaf Scholz op een grote persconferentie mee, dat de besprekingen – tot tevredenheid van alle partijen – succesvol zijn afgerond. En dat in goed 8 weken tijd. Dat is andere koek als die Haagse speculaas en bluf waar nu al meer dan 36 (!) weken aan gebakken wordt door dezelfde koekenbakkers, die in januari de laan werden uitgestuurd. Maar wie weet: brengen ook bij ons de wijzen uit het Oosten voor de Kerst licht bij het fornuis in die donkere Haagse bouwput!

Mat

 

1

One thought on “‘Vanuit de zijbeuk’

  • Een geweldig humoristisch verslag van de politiek binnen en buiten onze grenzen, door MAT. Ik heb ervan genoten. En laat die Wijzen uit het Oosten nu maar snel komen. Nogmaals mijn complimenten!!
    Rikie Vahsen uit Sittard.

Comments are closed.

loader