Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 2 januari 2022

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Henk: Heb je dat meest mysterievolle bericht gezien, op de Limburgse media bij de L1 en 1Limburg? Dat er op 5 plaatsen, uit het niks, opeens duizenden Sinaasappels op de openbare weg lagen ??
– Jan verslikt zich spontaan, bij het drinken van het glas Jus d’orange. Dat hij, als goed voornemen aan het begin van het nieuwe Jaar 2022, in plaats van een Peelneutje gekozen heeft –

Henk: Kijk, ik bedoel dit …

Henk: Allemaal, in de buurt van Sittard-Geleen. Ik breek me er het hoofd over. Zou dat te maken hebben, met een eerste reclame actie voor de Gemeenteraadsverkiezingen?? Dat mensen zich, door de Politiek “uitgeknepen voelen” als sinaasappels? Als ik dat Jaaroverzicht op 1 januari van Louis Verheijen van de Torrehaan over 52 weken in één keer achter elkaar bekijkt, zou je zoiets wel langzaam gaan denken…
Het kan toch niet zijn, dat 1 vrachtwagen het op al die verschillende is verloren…
Of zou het nog een verlaat geschenk zijn, van Sint Nicolaas? Dat hij, na de reclame op tv rond de Kerstdagen, toch nog wil laten blijken die hij evengoed ook rond Kerst nog een duchtig woordje meespreekt?
Of is het een reclame campagne van de Europese Unie?? Eet, meer fruit. En dat de belasting op fruit omlaag moet. En die op al het suiker, van de afgelopen week en dagen, omhoog moet? De suikertaks.
Of is het vanwege het Wereldkampioenschap van Max Verstappen??
Of wacht… Zouden ze rond Sittard-Geleen al begonnen zijn, met het verplaatsen van de Vastelaovend, naar een ander deel van het kalenderjaar??
Daar hebben ze toch dat bekende “Appele-siene-sjmiete??”

Maar dat zou toch raar zijn?? De Carnaval, naar de winter verplaatst? Dat zou je toch juist in de zomer verwachten.

En nog raarder: Waarom zeg jij, niks?? Jan?
Het lijkt wel, of jij zo’n sinaasappel partje in de mond hebt – zoals die boksers op TV – zodat je niks, kan zeggen…

Jan: Eh… Weet je nog, dat ik me heb lopen erger, dat die Willem.. van Oranje.. niet naar Meijel, en naar het Oranje hotel wilde komen??
Henk: Hoe kan ik dat vergeten? Daar heb je het doorlopend over…
Jan: Ik had een strategisch plan bedacht, om aandacht te trekken van die van Oranje.
De kaart van de Kribkesroute had me op een idee gebracht. Dat zeker ‘Hart van Nederland’ had gehaald, in deze week van de Jaaroverzichten.
Uit de lucht, zou een precieze vlucht zijn over de Peel. Waarbij deze Sinaasappels perfect op verschillende straten in Meijel, en rond de kerk, terecht zouden komen.
Zeg maar, een vervroegd ‘Oogst-land-feest’.
Henk: Wat, is er denk je fout gegaan??
Jan: Nou, in ieder geval is ook nu, Oranje weer niet in Meijel terecht gekomen !!
Ik wijt het zelf, aan de Windmolens aan alle kanten rondom Meijel. Áls die wél draaien, kunnen -naar mijn berekeningen- die Appele’siene – over de Sint Nicolaasparochie in Heythuysen heen gewaaid- rond Sittard-Geleen, op die plaatsen terecht gekomen zijn…

 

 

loader