‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 19 maart

Jan: Toch sterk dat bijna alle partijen na verkiezingen roepen dat ze gewonnen hebben. En ook woensdag was dat weer het geval.
Niek: Maar ditmaal zat daar ook nog wel een kern van waarheid in. De Partij van de Arbeid – ook nog eens mijn club – leed wel zo’n gigantisch verlies, dat alle anderen daarvan wel iets profiteerden.
Ger: Eigen schuld dikke bult, hadden ze vier jaar geleden maar niet in dat bootje met de VVD moeten stappen. In 2012 is het CDA hetzelfde gebeurd na 2 jaar regeren met die Rutte. Toen lag die club knock-out in de hoek en nu zij.
Cor: Inderdaad, de VVD blijft beide keren de grootste partij en de partij die met hun meeregeert, wordt daarvoor door de kiezer ongenadig afgestraft. Zo zie je maar dat niet alleen Gods wegen ondoorgrondelijk zijn, maar ook die van zijn volk.
Niek: Maar als de andere partijen zich dat realiseren, zou dat het vormen van een nieuwe regering wel eens knap lastig kunnen maken.
Jan: Dat is natuurlijk de vraag. De verleiding om ook eens op het pluche plaats te nemen is wel zo groot, dat je wel erg sterk in je schoenen moet staan om niet aan die verleiding toe te geven.
Cor: Ik hoop dat er in ieder geval partijen zijn die Rutte kunnen bijsturen. Die heeft het er maar steeds over dat de hardwerkende middenklasse, na de vier magere jaren nu beloond moet worden. Maar waarom niet ook de hardwerkende Nederlanders die tevreden moeten zijn met en slecht betaalde baan als schoonmaker, in de horeca of de zorg. Of al die gepensioneerden die hun hele leven hard hebben gewerkt en nu een klein pensioentje hebben dat ook nog eens al jaren niet meer is geïndexeerd! Of neem die massa’s ouderen die de laatste jaren ontslagen zijn en geen enkele kans meer maken op een baan?
Jan: Op dit punt ben ik het helemaal met je eens Cor. We hebben de afgelopen jaren samen de lasten van die bezuinigingen moeten dragen en dan hebben we nu het weer beter gaat, ook allemáál recht op een stukje van de taart, die Rutte wil gaan aansnijden. Als die anderen daar Rutte van weten te overtuigen, mag hij van mij weer vier aan dat bureau in het Torentje gaan zitten.

=====================================================

Lins: Kennen jullie dat liedje nog van ‘De uil zat in de pruimenboom’?
Piet: Jij bent de boel weer aardig aan het verhaspelen. Het was Jantje die pruimen zag hangen in de pruimenboom en de uil keek toe vanuit de olm. Het is uit de tijd dat Loet van Sil in de verte boer Koekoek zag wenken: Koekoek, koekoek…Punt uit.
Lins: Helemaal geen punt uit, want ik wil het over die uil hebben en niet over de koekoek. Laatst liep ik naar het gemeenschapshuis en zag daar een heleboel mensen naar de bomen kijken die daar staan. Dichterbij gekomen zie ik dat ze kijken naar een uil die daar op een tak zit.
Lei: Heb jij je weer eens beet laten nemen Lins. Dat is – om met de woorden van Wilders te spreken – een nepuil. Maar hij lijkt ook wel verdomde echt, moet ik zeggen. Nie ‘nepper ’moet de duiven in de bomen daar verjagen, die daar regelmatig alles onder…!
Wim: Zo is dat en daar moet je het mee doen, Lins. Maar hebben jullie ook al gehoord wat verleden week op de Hagelkruisweg gebeurd is. Daar is de brandweer – acht man sterk – uitgerukt om een kat uit een boom te halen. En daar ging het niet om een nepkat, maar een levensechte!
Piet: Man ik heb daar staan kijken. Dat was een goeie grap. Die kat klom helemaal naar het topje en kon toen niet meer voor- of achteruit. Met de ladderwagen konden ze er niet dicht genoeg bijkomen. Toen kwam een van die spuitgasten op het idee om de kat er dan maar uit te spuiten. Er werd een vangzeil gespannen en de kraan ging open.
Lins: Enne?
Piet: Valt me de kat niet in dat vangzeil, maar ernaast. Bovendien kwam ie niet op zijn pootjes terecht, maar op haar kop. Poes bleef levenloos liggen, werd door de mannen in een deken gedraaid en afgevoerd richting dierenarts.
Lins: Enne?
Piet: Helaas ken ik de afloop ook niet en weet dus niet of poes is opgelapt of naar de eeuwige jachtvelden is verhuisd.

====================================================
Chris: Hoor ik deze week dat van de 650 inbraken die vorig jaar in onze gemeente plaatsvonden er maar 50 zijn opgelost. Dat is toch echt van de gekke!
Jo: Die agenten hebben het drukker met allerhande papierkraam als met boeven vangen. Hoog tijd dat we weer wijkagenten van het kaliber Jongen en van den Eynden krijgen die je vroeger op elke moment van de dag kon tegenkomen.
Chris: Juist. Aan een zo’n ‘bromsnor’ heb je meer als aan duizend bordjes over buurtpreventie, buurtapp’s en dat soort zaken.
Jo: Dat gespuis moet gewoon weten, dat als ze iets ‘uitvreten’ ze een goeie kans hebben dat ze gepakt worden en voor een flinke tijd de bak indraaien.

 

loader