‘Nao de Hòmmis’

op jun 4, 17 in ‘Nao de Hòmmis’ met Reacties uitgeschakeld voor ‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 4 juni

Lei: De wereld staat onderhand aardig op z’n kop: op de ene plek lijdt men onder de droogte en op een andere onder overstromingen, hier een aanslag en daar breekt weer een oorlog uit. Af en toe denk ik wel eens dat het nooit meer goed komt.
Jo: En dan lopen er wereldleiders rond als die Trump in Amerika die doodleuk afspraken van zijn voorganger over het klimaat op een achternamiddag bij het oud-papier zet.
Wiel: Allemaal waar maar ook dichter bij huis kunnen ze er wat van. Neem die verruiming van de openingstijden van de cafés. Vroeger kon je pas ná een arbeidzame dag in het café terecht voor een welverdiende borrel en tegenwoordig kan dat al vóór de dag begonnen is!
Jo: Maar kijk eens naar het voetbal in eigen dorp en bij de buurman. De Neerkant met nog geen 2.000 inwoners wordt al voetballend kampioen en promoveert naar de 4e klasse en Meijel met meer als driemaal zoveel inwoners moet een nacompetitie spelen om het vege lijf in die klasse te redden. Dat is dan misschien niet de wereld op z’n kop, maar toch minstens de Peel!

=================================================
Niek: Jongens ons Bertha heeft een plan hoe we kunnen zorgen dat die kabinetsformatie van die oude rot Tjeenk Willink heel snel een succes kan worden. We hebben wel de hulp van die mèn van ‘Nao de Hommis’ om het vuurtje op te rakelen.
Jan: Dat doen die met alle plezier. Als er gestookt kan worden zijn die haantje de voorste. En die weten ook wel de weg om dat plannetje van Bertha daar in Den Haag op de juiste plèkskes te krijgen. Maar wat behelst dat plan van Bertha in Godsnaam!
Wim: Je maakt je ons wel erg nieuwsgierig op de vroege morgen.
Niek: Vooruit ik ga het jullie vertellen. Punt 1: Die Willink moet per direct met al die partijleiders verkassen van het Binnenhof naar Meijel en de hele club moet voor de duur van de formatie hunne intrek nemen in ‘de Burgemèster. Ze nemen daar een all in arrangement: Praten, borrelen, eten en slapen.
Punt 2: Ook weer per direct wordt naast die Tjeenk Willink een tweede informateur benoemd: Onze enige, echte, eigen Frits Berben! Gepokt en gemazeld in de politiek en hij kan koppelen als de beste. Frits verkoopt met zijn bedrijf koppelingen over de hele wereld, zelfs aan Russen en Chinezen. Als je dat laatste kunt is het koppelen van die Haagse partijen maar kinderspel. Laat die oude Willink maar met de eer gaan strijken, onze Frits timmert binnen de kortste keren een kabinet in elkaar waar muziek in zit en geheid vier jaar blijft zitten.
Thei: Maar dan zouden ze naderhand aan die Frits met zijn internationale contacten ook nog een prima Minister van Buitenlandse Zaken overhouden. Die zou overal waar oorlog is of de boel op scherp staat in de wereld, de boel kunnen koppelen en lijmen. De brenger van het Peelgeluk ‘all over the world’…
Wim: Maar toch nog even terug naar die kabinetsformatie. Ik zie dat plan van Bertha wel zitten. In dat all in arrangement zou dan wel ook wat ontspanning geregeld moeten worden. Bijvoorbeeld ’s avonds laat met jeeps van Wim Trines en Rudy Gommans naar de kazematten. En daar net als wij vroeger ‘oorlogje spelen’ met ‘unne katapult’. Als scheidsrechters daarbij vragen we de oud Carnavalsvorsten Wim Basten; Joost Stemkens en Peter Daniëls.
Jan: En op een vrije zondagsmiddag zeker met tuk-tuks naar de Groote Peel! Ik ben bang dat het zó gezellig wordt dat we die mèn nooit meer uit ons dorp wegkrijgen.
Thei: Van mij mogen ze blijven, maar dan wel direct beginnen met Mééls lieëre…

 

===================================================

Lins: Wat een prachtig internationaal jeugdtoernooi vorig weekend van MSV. Een heel professionele uitstraling en het bracht veel reuring in ‘de Starte’ maar ook in het dorp.
Piet: En het Ghanese “Dream Team” was ook ditmaal alle Europese clubs te slim af en ging voor de derde maal met de eer strijken.
Ger: De Meijelse horeca zal ook wel tevreden zijn. Want er moet die dagen niet alleen gevoetbald worden, maar ook gegeten en geslapen.
Cor: Het deed me weer denken aan de jaren dat Feyenoord zich elk jaar in Meijel voorbereidde op de competitiestart. Ze logeerden altijd in het voormalige hotel Ketels en de halve Meijelse jeugd lag daar voor de deur om een handtekening te bemachtigen. Was nog in de tijd dat ‘de kromme’ ofwel Willem van Hanegem bij die club furore maakte.
Lins: Volgens mij is het oud Rotterdammer Bertus van Dessel geweest die dat kunstje geflikt heeft om Feyenoord jaren achter elkaar naar Meijel te halen.
Piet: En het huidige bestuur van de club lukt het nu al enkele jaren zo’n vooraanstaand jeugdtoernooi in ons dorp te organiseren. Petje af!

 

Pin It

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top