‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 11 juni

Lins: Ik wordt er niet goed van. Bij alles wat je leest moet je je afvragen of het ‘waar’ is of ‘nep’ oftewel ‘fake’ zoals ze tegenwoordig zeggen.
Jo: Bedoel je soms dat stukje in die rubriek ‘Nao de Hòmmis’ waarin gesteld werd dat dat circus rond de kabinetsformatie naar Meijel zou verhuizen?
Lins: Nee jong, met zo’n verhaal kunnen ons Mien en ik echt wel lachen. Ik zal het jullie vertellen. Ik kom vorige week toen ik naar de apotheek moest langs die krantenstandaard bij ‘Coolen-Pluym’ en lees daar in een flits de krantenkop ‘Poetin bezoekt Sint-Nicolaas’
Ger: En jij je natuurlijk afvragen of hij naar de kerk komt of naar het schutterslokaal van Sinterklòs ?
Lins: Precies, jij denkt tenminste met me mee. Toen ik terugkwam van de apotheek zag ik nog maar één mogelijkheid: Kopen die Volkskrant waarin ik die kop gezien had. Als ik het niet doe, houdt die zaak me zo bezig dat ik anders op het einde van de dag terug moet naar die apotheek voor koppijntabletten!
Jac. Maar de hamvraag is natuurlijk: Ben je er wijzer van geworden?
Lins: De krant meldt dat een stukje van het graf van Sint Nicolaas in het Italiaans Bari is overgebracht naar Rusland en daar is die Poetin geweldig mee vereerd.
Ger: En nu gaat Poetin daar natuurlijk op bedevaart …
Jac. Maar dan zou hij best ook wel eens Meijel kunnen aandoen. Want als lid van Medelo weet ik dat in onze kerk ook een relikwie van St. Nicolaas van Bari wordt bewaard. Als Poetin dus het spoor van Sint Nicolaas gaat volgen doet hij ook Meijel aan.
Jo: Ik zie het al voor me. Poetin wordt bij het Willibrordusputje verwelkomt door ‘keplaon Roger’ en Joost Stemkes van het Dorpsoverleg. Daar worden ook de geschenken uitgewisseld. Joost en ‘keplaon’ krijgen ieder een fles wodka van 200 jaar oud van de man uit het Kremlin. Joost op zijn beurt overhandigt een ‘Peelneut’ aan Poetin. ‘Keplaon’ heeft verder nagedacht. De voornaam van die Rus is ‘Vla –dimir’. En die Roger is niet alleen een kenner van het geloof maar ook van vlaai. Hij heeft bij Kessels een vlaai laten bakken zo hoog als een turf en bijna zo groot als een kruigerwiel. Na die ceremonie bij dat putje gaan ze in de jeep van Wim Trinus naar de kerk waar onze ‘keplaon’ die Rus met een plechtig lof op de knieën heeft gekregen. De vechtersbaas gevloerd!
Lins: Dat is natuurlijk wel allemaal ook weer nep wat je nu vertelt Jo, maar evengoed ‘n ‘sjon’ verhaal. Gea, breng er hier nog maar eentje!

=================================================
Cor: Naast dat gapende gat van Hermes Hent, waar de nieuwe bebouwing maar niet van de grond komt, zit er in de Dorpsstraat een nieuw probleem aan te komen. En dat zou nog wel eens een stuk ernstiger kunnen worden als dat gat van Hermes Hent…
Bert: Zit de ergernis om die perkjes waar alleen nog maar onkruid en half dode berken te zien zijn je zo dwars?.
Cor: Ook daar zou ook iets aan moeten gebeuren, maar ik doel op dat grote pand tegenover ‘de Heere’ waar jaren terug de modezaak van Jaspers in zat. Hoe dichter je bij dat pand , hoe onaangenamer de lucht wordt. Er komt echt een heel muffe, onaangename geur uit dat pand en het wordt alsmaar erger.
Lei: Geur? Ik kom er ook zowat dagelijks langs, maar je kunt rustig spreken van stank. Dat vraagt maar om een ding en dat is ingrijpen!
Cor: De vraag is natuurlijk wie in zo’n geval aan zet is: de eigenaar of de gemeente. Maar dat er iets moet gebeuren is duidelijk.
Bert: Anderen doen hun stinkende best om ons dorp aantrekkelijk te maken en dan gaat de boel midden in het dorp écht aan het stinken. Mij lijkt dat een gemeente de eigenaar moet kunnen dwingen wat aan die stankoverlast te doen.

==============================================
Jan: Afgelopen week weer eens voor mijn eigen potje moeten zorgen.
Wim: Had je er weer eens een potje van gemaakt en had Marie de deur achter zich dicht getrokken?
Jan: Nee jong, de tijd dat ik wel eens langs het potje ….. ligt al lang achter ons. Marie was met het Dameskoor naar Arcen.
Niek: Laat mij nou altijd gedacht hebben dat alleen mannenclubs naar die brouwerij daar gaan…
Jan: Niks brouwerij. Een uitstapje naar de kasteeltuinen in dat dorp.
Wim: Maar dan hebben ze in ieder geval de bloemetjes buiten gezet. Maar welk potje had jij je eigenlijk klaargemaakt?
Jan: Mijn bedevaart eten dat ik ook altijd nuttig als ik met Marie naar Heppeneert ga. Marie gaat voor de bedevaart maar eerlijk gezegd ga ik meer voor die pan spek met eieren in het café ernaast. En daar neem ik dan een lekkere Duvel bij En ik moet zeggen dat die pan spek thuis zeker zo goed was als in Heppeneert. En in plaats van een Duvel een tripeltje van Hertog Jan. Extra gedaan voor Marie. Maar ja, ik ga naar Heppeneert voor Marie.
Niek: Net zoals jij met droge ogen zult beweren dat je op bedevaart naar Maria in Heppeneert gaat, maar stiekem een pan spek met eieren naar binnen smikkelt. Jij hebt geluk ‘menneke’ dat die Marie zoveel van je houdt…

loader