‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op onze weblog die afwisselend door enkele mensen uit onze parochie wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op gebeurtenissen in ons eigen dorp of ‘de grote wereld’. De ene keer puntig en uitdagend, dan weer met een grote knipoog.

Etiketten plakken

Ik ken eigenlijk geen krant, die op zaterdag niet uitpakt met een of meerdere bijlagen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Volkskrant is onze eigen regionale krant in die extra hoeveelheid ‘leesvoer’ nog redelijk bescheiden. Omdat ik – eerlijk gezegd – ’s morgens de dag maar moeilijk kan beginnen zonder m’n krant, bewaar ik die bijlage trouw voor de zondagmorgen. Jacqueline idem dito. Zou het dan toch waar zijn dat je met het klimmen der jaren steeds meer op elkaar gaat lijken?
Voor de goede orde: ik heb het hier over ons gedrag…
De bijlage van een paar weken geleden besteedde maar liefst vier (!) pagina’s aan Maarten van Rossem, algemeen aangeduid als onze nationale ‘brombeer’ .Als ik de paginagrote foto van de goeie man bekijk vind ik het wel een rake typering.
Voor de goede orde: ik heb het hier over het hoofd van van Rossem en de kop van de beer. In zijn gedrag zet van Rossum de beer, waarmee hij vergeleken wordt – naar mijn idee – behoorlijk op afstand!
Er kan weinig of niets aan de orde komen of Nederlands bekendste historicus staat wel klaar met een opvatting. En als het daarbij over personen gaat, zal het zeer uitzonderlijk zijn, als betrokkene zich door de ‘brombeer’ gevleid zal voelen. Nu hij weinig meer gevraagd wordt voor TV optredens, heeft dat medium natuurlijk ook helemaal afgedaan. Hij heeft er geen goed woord meer voor over. “Het is een wereld van etikettenplakkers en van simpele oordelen, die uitblinkt in bangmakerij” stelt hij in het artikel. Etiketten plakken??? Als onze brombeer één ding goed beheerst is het dit laatste wel. Met recht kunt u nu zeggen, dat ik me daar met dit stukje ook behoorlijk aan schuldig maak. Dat klopt, maar ik heb gelijk ook een complimentje in petto. Van Rossum…??? De aardigste mopperkont die ik ken!
Mat

loader