‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hómmis van 18 juni

Lins: Die Teun Heldens die voor de VVD in de raad zit, heeft er een neus voor om in de publiciteit te komen. Eerst met vragen aan burgemeester Wilma om de motorcross voor Meijel te behouden en nu moet als de wiedeweerga het koninklijk paar terug in de raadszaal.
Jo: Jij gelooft toch niet dat die Willem en zijn vrouw in de raad verschijnen omdat Teuntje dat zo graag wil. Ik hoop tenminste dat die wel wat beters te doen hebben.
Lins: Natuurlijk niet Jo. Het gaat Teun erom dat het portret van het koninklijk paar weer in de raadszaal moet komen hangen, net als voor de verbouwing van het ‘huis van de gemeente’ het geval was.
Cor: Lijkt me ook wel juist dat de koning en zijn wederhelft een oogje in het zeil houden wat er in al die gemeenteraden gebeurd. Dadelijk wordt een coup voorbereidt in Peel en Maas en de goeie man weet van niks.
Lins: Zo’n vaart zal het heus niet lopen, maar Wilma heeft Teun direct toegezegd dat het portret weer een plekje krijgt in de raadszaal.
Jan: Ik heb al gehoord dat Mark van Rooy die daar over dat soort zaken gaat al gezegd heeft dat niemand meer weet waar die ‘plaat’ tijdens de verbouwing terecht is gekomen.
Lins: Laat dat ‘wakkere Teun’ maar niet horen want dan heeft Wilma morgen een hele ris nieuwe vragen aan haar broek.
Cor: Maakt mij niet uit. Hangen ze op die plek maar weer een kruisbeeld neer. Dat teken is inmiddels al jaren uit alle openbare gebouwen verbannen.. Al denk ik dat er nogal wat raadsleden zijn die in een lange saaie vergadering liever naar Maxima kijken, als naar een kruisbeeld.

================================================
Jac. Zo, de EHBO vierde vorige week haar 75 jarig bestaan. Toch wel een felicitatie waard aan al die vrijwilligers.
Bert: Weet trouwens iemand of Meijel 75 jaar geleden al een huisarts rijk was, of kwam je dan ook bij een EHBO-er terecht?
Niek: Ik weet wel dat we vroeger bij ons thuis dokter Smeets uit Panningen als huisarts hadden; die vader van Edje, de tandarts.
Jac. Maar in Meijel had volgens mij in die tijd ook dokter Buijen al een praktijk. Na diens dood heeft dokter Neijzen die in Roggel een praktijk had, tijdelijk waargenomen. Die kwam bij nacht en ontij op zijn motor naar Meijel. Voor een borrel en een sigaar kreeg je van hem al veel gedaan. Naderhand heeft hij zich definitief in Meijel gevestigd en hier de praktijk van Buijen overgenomen.
Piet: Het initiatief om in Meijel tot een EHBO te komen is destijds genomen door de burgemeester en de pastoor. Toentertijd de aangewezen personen voor zoiets. Het was vooral bedoeld om eerste hulp te kunnen bieden aan burgers die door oorlogsgeweld getroffen werden.
Jac: Maar ook nu doen die mensen nog erg zinnig werk. Ook bij grotere evenementen in het dorp zijn ze altijd present.

================================================
Wiel; Wel leuk dat de horeca ondernemers steeds nieuwe dingetjes bedenken om hun terrassen gevuld te krijgen Hier bij het Oranje Hotel stond zondag een waterspringkussen voor de kids, er zat een disc jockey en je kon allerlei hapjes van de barbecue krijgen.
Lei: Dan hadden we zondagmiddag ook wel door kunnen kaarten en tussendoor hier wat eten.
Piet: Dan had je toch alle kans gehad dat Drika jou hier uit het café was komen halen…
Wiel: Wat dat betreft heb jij geluk Wiel dat je nog altijd vrijgezel bent. Ons Mien zou mij ook een heel warme ontvangst geboden hebben als ik pas tegen de avond was komen binnenzeilen. Of misschien was ik wel helemaal niet meer binnen gekomen. Had ik met de kippen op stok kunnen gaan…
Lei: Hier tegenover hebben ze het kinderplezier gratis en voor nop voor de deur. Die fontein heeft bij zonnig weer een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen. Trouwens erg leuk om daar vanaf het terras naar zitten te kijken.
Piet: Met natuurlijk een lekker koel biertje onder handbereik.
Wiel: En komend weekend wordt weer dat grote internationale volleybaltoernooi in ons dorp gehouden. Niet meer op de locatie bij ;’de Starte’ maar op drie locaties verspreid over het dorp.
Piet: En ook dat spel maakt hongerig en dorstig. Al die jongens en meiden bezorgen onze kasteleins een heleboel extra klandizie.
Lei: Is hun ook van harte gegund. Ze doen er ook een heleboel voor.

loader