‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van 13 maart

Bert: Eerder zag je wel ooit ergens een pamflet ophangen van mensen die hun hond  of poes kwijt waren. Blijkbaar gaat de politie een vergelijkbare methode hanteren om vermiste personen op te sporen.
Lei: Ik heb die foto’s van twee oudere mannen ook al op diverse plaatsen zien ophangen. Ik vond het wel typisch dat beide mannen voor het laatst in Meijel gezien zijn.
Jan: Het waren voor mij twee volkomen onbekende personen. Maar ik dacht trouwens dat de politie in dit soort gevallen ‘amber alert’ gebruikte. Een heel snelle manier om zoveel mogelijk mensen  van een vermissing op de hoogte te stellen.
Bert: Volgens mij zit je ernaast, Jan. Dat ‘amber alert’ wordt alleen ingezet wanneer er sprake is van vermiste kinderen.
Lei: Hoe het zit weet ik niet, maar ik vraag me wel of ze voor opsporing van die twee vermiste senioren, niet beter de weekbladen ‘Hallo’ en ‘1 Peel en Maas’ kunnen gebruiken. Die hebben toch een veel groter bereik als een paar van die pamfletten?

Jo: Ik zag laatst al dat ze aan het testen zijn of onze vernieuwde dorpskern wel ‘rolstoel proof’ is. Met name in de Dorpsstraat schijnt het hier en daar erg krapjes te zijn met die lantaarnpalen midden op het trottoir.
Henk: Maar daarom schijnt er wel voor gekozen te zijn om die ‘wuivende rietpalen’ maar aan een kant van de weg te plaatsen.
Wiel: Er zijn trouwens ook mensen die menen dat ze hun auto  midden op het trottoir  kunnen parkeren. Met name bij het Kruidvat zie ik dat met de regelmaat van de klok.
Wim: Een ander probleem voor rolstoelers  is het om tussen de kerk en het Oranje Hotel de Kerstraat een beetje veilig over te steken. In die bocht wordt vaak hard gereden en dat maakt oversteken voor ‘rolstoelers’ tot een hachelijk avontuur heb ik me laten vertellen.
Henk: Maar kunnen daar dan niet beter  weer gewoon die zebrastrepen getrokken worden?
Jo: Zou in ieder geval kunnen helpen, al stop je daarmee niet de onverlaten die met 60 en meer door die bocht scheuren.

Lins: Toch wel aardig die kleine winkels onder het grote dak van het vroegere ‘Pluijm Wonen’. Er was bij de opening vorige week zaterdag best veel volk op de been in deze nieuwe Peelshop.
Mart: Als mensen maar niet op verkeerde gedachten komen met een lingeriezaak en relaxstoelen onder één dak. Maar ja, die kunnen als goedmakertje voor thuis nog gauw even een bloemetje pakken bij de bloemist die er ook zit!
Lins: Ze heten niet allemaal Mart…

Sjef: Nou schijnen dieven het in een keer op paardenzadels gemunt te hebben; ook in Meijel.
Piet: Er is toch niks meer veilig. Het is nu wachten tot niet alleen de zadels maar ook de paarden verdwijnen.
Wiel: Ik heb me laten vertellen dat het verhandelen van die zadels nog niet zo makkelijk is. Die schijnen tegenwoordig allemaal geregistreerd te staan.
Sjef: Allemaal mooi en aardig, maar zwarte handel staat voor niks. Op die markt zijn altijd kopers te vinden. Vroeger op Hedelmarkt  moest je al verdraait goed  opletten dat  een louche handelaar je niet iets in de handen stopte, waar je later aardig spijt van kreeg.
Piet: Daarom ben jij zeker overgestapt van paarden naar ezels. Ik geloof dat ik er laatst wel vijf bij jou in de wei zag lopen.
Wiel: Weten jullie wel hoe je een ezel dood schiet?
Sjef: Ik zou het niet weten.
Wiel: Zie je wel ezel. Gewoon het geweer omdraaien, de loop voor je kop zetten en de trekker overhalen…
Sjef: Hahaha.
Piet: Maar kunnen jullie dit raadsel dan soms oplossen. Waarom strooit een Belg peper over zijn televisie?
Sjef: Hmm… Weet ik ook weer niet.
Piet: Om het beeld scherp te krijgen!
Sjef: Maar als we dan toch bezig zijn dan heb ik er een voor de wijsneuzen van ‘Nao de Hòmmis’, die altijd zo pienter willen overkomen.
“Bij de familie Peters heeft elke dochter twee keer zoveel dochters als zusters en elke broer heeft evenveel broers als zussen. Hoeveel dochters en zoons heeft de familie Peters.” Laat die ‘mèn’ zich daar maar eens de tanden op stuk bijten in plaats van ons een beetje belachelijk proberen te maken. En als ze lef hebben zetten ze het wel op de weblog dat ze het ook niet weten, dat hun ook verstand niet zover reikt…
Piet: Ik ben bang dat die zich daar wel weer uitkletsen! Het zijn net politici.

loader