Nao de Hòmmis

Nao de Hòmmis van zondag 23 januari 2022

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Henk: Zeg.. de parochie Meijel.. die hoort toch bij Horst, als dekenaat? Toch??

Jan: Weet ik niet.. zou je dat misschien terug kunnen vinden, op de vernieuwde weblog van de parochie?

Henk: Ik meen dat ik keplaon eens heb horen zeggen: ik ben in 2002 als kapelaan in Horst begonnen..en nu na 20 jaar ben ik, in zekere zin, nog steeds kapelaan van Horst.. na de fusie tussen het dekenaat Helden en Horst. Een gebied zo groot, als de gemeentes Peel en Maas, en Horst aan de Maas. En ook weet ik zeker, dat een kaarsenstandaard vanuit Horst pas geleden naar de Mariagrot op ons kerkhof is gekomen. Dát, heb ik op de weblog gelezen. En een foto ervan gezien.

Jan: Wat ik wel weet,  is dat dit het enige gemeentegebied in Limburg is, waar weekblad HALLO uitkomt.

Henk: In Meijel hebben we met Meijel24  en met de weblog van de Parochie, onze eigen alerte nieuwsvoorziening. Maar waarom ben je zo geïnteresseerd opeens, in Horst?

Jan: Nou, je weet dat ik normaal niet zo kerkelijk ‘volgzaam’ ben. Maar, nu vind ik dat wel dat we dat kleine dorpje Hôrs dat weerstand biedt – zeg maar ‘wéérs’ is- doordat de horeca gister open was en aandacht kreeg van alle landelijke media, moeten volgen… en alle horeca gewoon Open gooien…

Henk: Dan kan je, als je zo denkt, deze zondag ook gewoon ‘Roermond’ volgen… Want daar gaan ze rond de Christoffelkathedraal vandaag ook open met de ‘Tour de Roer’.

 

              ===============================================================

Jan:  In de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 januari, had ik even weer thuis het gevoel terug van de Oud op Nieuwavond precies drie weken eerder. Ik heb zitten wachten, op de ‘lancering’ van de nieuwe weblog van de parochie. Het gaf de sfeer, van het wachten op het klinken van de kerkklokken om 0.00 uur.

Henk: Ik heb het ook gezien. Nadat ik de nieuwe magazine ‘Zine’ bij de Limburgse krant had gelezen.

Voor mij lijkt het een beetje op de Renovatie van het kerkgebouw zelf: je herkent alles nog gewoon terug. Toch is er veel aan gewerkt. Zoals bij de Renovatie van de kerk. En sommige dingen zijn aangepast aan de huidige tijd.

Jan: De internetsite is in dezelfde lijn, als van de Kieveloeët. OLS schutterij Sint Willibrordus. Zorgboerderij de Katsberg. En, de Heimatkapelle.  Waarmee de parochie ook door het jaar, samen ‘optrekt’. Net als met vele andere verenigingen.

Henk: Ik hoorde Louis Verheijen, die hard heeft meegewerkt aan het technische ‘hart’ van de nieuwe weblog zeggen: “er komen steeds meer ‘Fritsen’ bij de kerk. Na Fritske Berben, nu ook Frits Strijbos.

Jan: Ja, en die zitten ook allebei bij die Heimat. Frits.. Strijbos dan, heeft het Design gedaan. Ik moet hem toch nog eens navragen, wat dat woord ‘Toelie ‘ betekent, bij de naam van zijn Meijels bedrijf.

Henk: Ik zal het eens navragen, bij Peter Daniëls. Of wacht, ik tik het even in bij de Pròt mèr Mééls App.. Ook zo’n handige computertoepassing in ons dorp van de afgelopen jaren…

====================================================================

Jan: Van die Persconferenties, ook komende dinsdag weer, en dat “gelek” vooraf heb ik onderhand genoeg. Voor 1 Persconferentie maak ik echter een Grote Uitzondering: die van de Kéjsjeut. Hier, kijk maar eens mee op mijn smartphone    <klik hier>

loader