‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 11 februari 2024

Ook in ons dorp krijgt de zondagmorgen al geruime tijd een heel andere invulling dan vroeger. Stonden de vrouwen destijds de hele morgen aan het fornuis om – als manlief uit de Hòmmis/café kwam – ‘Sóndese koost’ op tafel te brengen, hoe anders is dat tegenwoordig. De vrouwen gaan nu op de zondagmorgen met vriendinnen lekker wandelen, al mogen – bij uitzondering – ook wel eens de mannen mee. En als regel wordt die wandeling afgesloten met een lekkere kop koffie of een drankje in een van de Méélse horecagelegenheden. Over alle zin en onzin die ter sprake komtleest u wekelijks in onze rubriek ‘Sóndese koost’.

Óp sjiete

Monique: Geef acht! En een, twee, drie…

Linda: Ja, ho ho. Dat vind ik niet netjes van je, spotten met het overlijden van van Agt.

Monique: Oh nee, dat was mijn bedoeling niet. Ik riep wat de Tambour-mêtre in de Wichteróptocht riep. Niet van Agt.

Linda: Vannacht?

Monique: Nee, vrijdagmiddag.

Linda: Was er toen al een optocht, is dat niet vanmiddag?

Monique: Och dörske toch. Het is al vastelaovend sinds vrijdag. Trouwens, voor sommigen al veel eerder. Maar hier in Meijel was het al vastelaovend bij de kinderopvang, op school en bij Oppe Koffie geweest en daarna gingen ze alweer ‘de breu:ch övver’.

Linda: Is dat niet een brug te ver, dat de Meijelse carnavalsvereniging naar Helden gaat?

Monique: Nee hoor, effe naar de sleuteloverdracht en gauw weer terug. Zullen wij trouwens nog eens die kant oplopen, daarachter langs ‘de Blááw’ af?

Linda: Oke. Dat is de club van prins Jarno, niet? Tenminste, daar ging het gisteren in de Meijelse sleuteloverdacht toch ook over?

Monique: Ja, inderdaad. Wel grappig, dat je toch eens bent meegegaan. Ik hoop alleen dat het maar ‘sjééle waazel’ was, want met al dat gepraat over veel water en gespuit met waterpistooltjes, valt dadelijk de optocht van vanmiddag ook nog in het water. Het drupt nu al behoorlijk.

Linda: Het begint al aardig op te schieten met de brug hé.

Monique: ‘Oppe breu:ch sjie:te?’ Nee nee, ze moesten op een ‘Sjiet-Sjief sjie:te’.

Linda: Zeg dat maar niet tegen een Heldense. Ik weet niet veel van het dialect, maar ‘sjie:te’ betekent daar toch wel wat heel anders!

Monique: Weet je wat nog niet opschiet?! Die kabinetsformatie. ‘Die kanne ôk wal óp mekaar sjie:te, nie?’ Sjonge jonge. Volgens mij kunnen zij ook maar beter een weekje carnaval gaan vieren en daarna ‘nóg us ènzitte’.

Linda: Ja, met die Omtzigt gaat het een beetje zoals in dat liedje van die groep die niet gewonnen heeft.

Monique: Van Lieshout en Arts?

Linda: Ja die. ‘Ik wooj nie goan, ik bliëf niet láng, bin zoeë wér weg, oké.

Monique: Nog Iëne dan!

Linda: Weer een verkiezing, wil je zegge? Nee bedankt.

Monique: Volgens mij gaat het met die formatievergaderingen net zo als met carnaval, hoe later in de avond hoe ‘stommer de praot’. En die mannen in Den Haag, die vergaderen ook altijd tot laat in de avond of zelfs tot midden in de nacht.

Linda: Die NSC, PVV, VVD en BBB kunnen beter naar de WWW gaan.

Monique: Inderdaad, het WWWpunt waar prins Jarno het gisteren over had: Wijke in Wérrem Watter-punt.

Monique: Precies, eerst wat bubbelen en daarna bruisend bier drinken in een van de Meijelse kroegen. Wie weet wat dat oplevert.

Linda:  Zou er vanmiddag veel Meijelse politiek in de optocht voorbij komen?

Monique:  Ik heb geen idee, maar ik geniet er sowieso van. Geweldig wat mensen wel net bedenken. Ga je mee kijken straks?

Linda: Is goed. Spreken we op de Donk af?

Monique: Nee, daar loopt ie dit jaar niet. Als we op het Alexanderplein gaan kijken, zien we alles twee keer, bij de start en bij het eind. En kunnen we daarna er meteen bij d’n Binger ‘énne gon vatte’.

Linda: Ik ga mee. Hoe laat moet ik bij je zijn voor de schmink?

Monique: Oh, ging ik jou schminken? Grapje, is goed. Wij twee hebben met een half woord genoeg.

Linda: Zullen wij de politiek ingaan? Ze kunnen nog wel wat van ons leren.

Monique: ‘Nóch nie mesjien al harre ge ut géér’.

loader