‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 5 juni 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  

Grens overschrijdend

Linda: Zo, daar gaan we weer. Waar gaan we vandaag naartoe? Richting Neerkant?

Monique: Poeh, dat klinkt wel ver, de grens over, helemaal naar een andere provincie!

Linda: Och och, dat is toch maar een stukje, dat hebben we wel vaker gedaan. Ben je nog moe van de avond wandel driedaagse van afgelopen week?Jij loopt niet, jij schrijdt over het voetpad!

Monique: Nee hoor, het gaat wel.

Linda: Toneelspeler! Ik zie het wel aan je.

Monique: Ja, je hebt wel een beetje gelijk. Maar dan toneelkijker, niet -speler! Mijn agenda staat vol leuke dingen, maar het is soms te veel van het goede, snap je. Maar ach, niet zeuren maar ‘mééters mááke’.. Hé, hier bij het Willibrordusputje was laatst van alles te doen.

Linda: Ja, ik zag het voorbijkomen. In het kader van Deurne 1300 jaar werd een oprichtingsakte uit het jaar 721 overhandigd.

Monique: Nou, jij weet nogal van de hoed en de rand.

Linda: Ik niet hoor. Frank vindt die geschiedenis interessant en pluist dat helemaal uit.

Monique: Is de Heemkunde vereniging niks voor hem?

Linda: Ja, wie weet, ik zal het hem eens voorleggen. Nou zeg, hier in Neerkant is nergens geen terras meer open, wel?

Monique: Nee helaas, het raakt uitgestorven met de horeca. Hier en in Liessel ook al. Wat dat betreft mogen we blij zijn dat we het in Meijel nog voor het kiezen hebben. Och kijk hier. Hier was ik laatst naar het toneel van Neerkant geweest. Dat was echt geweldig! Alleen al de trailer die ze gemaakt hebben, over die vliegvakantie.

Linda: Nou als je ‘drama’ wilt zien, kun je daarvoor tegenwoordig ook op Schiphol terecht! Zeg, is er in Meijel eigenlijk ook nog toneel?

Monique: Jazeker. Over een paar weken speelt de jeugd van de COM in de terrastuin bij Oppe Koffie en de volwassenen repeteren nu voor ‘Are you being served’.

Linda: Nou, hier in Neerkant wordt dus niks meer ge-‘served’. Ik stik van de dorst. Maar is dat niet van die oude Britse serie op tv?

Monique: Ja, inderdaad. Met mrs. Slocombe en mr. Humphries. Heerlijk! En op dit moment speelt een aantal van hen ook in ‘de Strijd om de Kathedraal’ in de Mortel.

Linda: Ben je daar al geweest?

Monique: Ja, natuurlijk! Ik vond het prachtig. En Meijel was goed vertegenwoordigd! Misschien ga ik in Venlo of Den Bosch nog wel eens kijken, daar spelen ze in juni en september. Bij toneel zie je toch telkens weer nieuwe dingen als je vaker gaat. Ga je mee?

Linda: Oh nou, dat weet ik niet hoor. Ik geloof dat toneel meer jouw ding is. Ben je nog moe trouwens?

Monique: Oh nee, als ik eenmaal over die grens ben, gaat het lopen vanzelf. Ik bedoel ‘schrijden’. We zijn vandaag ‘grensoverschrijdend’ bezig, Linda! Hé, maar ik meen het. Ga toch mee. Mét Frank. Die vindt vast de geschiedenis in het verhaal interessant. Dan vraag ik Peter ook mee.

Linda: Je hebt gelijk. Soms moet je iets gewoon doen. Zeg, nu we het daar toch over hebben. Weet jij er iets van hoe het afgelopen is met dat grote theaterstuk, wat in Meijel zou komen?

Monique: Je bedoelt ‘Ik ben Alexander’? Ja, toevallig wel.

Linda: Jij weet ook alles, hoe doe je dat toch?

Monique: Echt niet omdat ik nieuwsgierig ben. Ik hoor gewoon veel.

Linda: Neu, hoe kom je daarbij?!

Monique: Oh ja, wie speelt hier nu toneel? Maar inderdaad. Met de Coronalockdown is Ik ben Alexander net voor de première moeten stoppen. Echt super zuur voor hen. Meer dan 100 mensen waren daarbij betrokken, ‘Méélse’ en ‘butjeMéélse’. Alles was klaar, het decor, de band, de kleding, alles. Als je dan moet stoppen…. Maar goed, het wordt dus weer opgestart. Aan het einde van het jaar starten ze weer met oefenen en in juni 2023 spelen ze. Dáár ben ik nou echt ‘néjsjierig nó’.

Linda: Wat ben je?

Monique: Benieuwd. Nieuwsgierig!

Linda: Haha, zie je wel. Nu zeg je het zelf! Hebbes! Misschien kun jij je nog aanmelden, voor een rolletje. Als Dorpsverteller of zo.

Monique:  Ik geloof niet dat die in het verhaal voorkomt. Nee, laat mij maar gewoon gaan kijken.

Linda: Goed plan. Maar nu is mijn plan om eindelijk ergens een kop koffie te gaan drinken. Is hier nog wat te krijgen, bij ‘de Buizerd’?’

Monique: Hier? ‘Nee, dörske, ge záált nog éfkes moete durtrééje’.

Linda: Ik versta er niks van, maar ik heb het wel begrepen. Pff.

 

loader