‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 3 juli 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  

Kuddes

Linda: Zullen we vandaag langs die kudde prachtige koeien lopen op de Heldense dijk?

Monique: Die Schotse hooglanders of zoiets?! Prachtig zijn die hè. Maar nee, dat lijkt me geen goed idee.

Linda: Ben je er bang voor? Ik meer van die bomen aan de overkant van de weg, die dreigen om te vallen. Wat een zootje!

Monique: Nee, ik ben niet bang, we kunnen er vandaag niet door vanwege het OLS. Heerlijk, wat een feest, die OLS! Wat was het druk en gezellig dinsdag bij het KinjerOLS. Ben jij vrijdag bij de Snullebullekes geweest?

Linda: Het is Snollebollekes, Monique. En nee, ik ben niet geweest. Mij wat te druk.

Monique: Ja, ik weet dat het de Snollebollekes zijn, maar in het kader van ‘Bulkes sjiéte’, vond ik hem wel grappig. Jij niet, zie ik. Wat is er loos?

Linda: Weet je, ik wil de pret niet bederven en begrijp me niet verkeerd, het ís inderdaad een prachtig feest met veel mensen. Maar soms erger ik me aan groepen mensen. Of beter nog: aan kuddegedrag.

Monique: Vertel, meid.

Linda: Laatst wilde ik parkeren op het Alexanderplein. Je weet wel, daar zijn telkens 2 parkeerstroken en daartussen ruimte om te rijden. Heeft er iemand fout geparkeerd en de auto op de ruimte ertussen gezet. Kan gebeuren natuurlijk. Maar met als gevolg dat er iemand anders klem staat tussen 2 andere auto’s. Balen als jij dat net bent. Maar nu komt het. Maar liefst 3 auto’s ernaast hebben hetzelfde gedaan. Ze kijken niet zelf, ze denken niet zelf, ze doen gewoon wat een ander doet.

Monique: Oh ja, dat is wel ergerlijk. En …

Linda: Sta ik laatst op een festival in een rij voor een flesje water, gezellig en geduldig te kletsen met alle anderen die dit ook nodig hadden, is er één persoon die roept dat hij het een punt vindt dat iemand ook een slokje drinkt aan de kraan. Ik denk: ’snap ik, de mussen vallen kapot van het dak en wat maakt 3 tellen meer uit’. Staat ineens de hele rij deze persoon uit de schelden. Pff, laat elkaar toch en gun mekaar wat.

Monique: Oh dat is wel een tikkeltje agressief inderdaad. Dus …

Linda: Om nog maar niet te spreken van voetbalhooligans. Is schaam me dood als die van Oranje ergens rotzooi maken. Heb dan echt plaatsvervangende schaamte. Heeft toch niks met sport te maken. Criminelen zijn het.

Monique: Gooi het er maar uit, meid, het zit je nogal hoog niet?!

Linda: En dan moet de fiets4daagse nog beginnen!

Monique: Wacht effe, nu raak je me kwijt. Wat heeft die ermee te maken?

Linda: Kuddegedrag! Mensen die geen hand uitsteken, zelfs ouders van kinderen, die het hen juist op zo’n gelegenheid toch goed kunnen leren door goed voorbeeld gedrag te laten zien. Groepen die van links, rechts, boven en onder maar voorrang nemen ‘omdat ze met velen zijn’. Of zelfs roepen: ’je hebt toch aan mijn vlaggetje gezien dat ik met de vierdaagse meedoe’, als ze voor je neus vanaf de parkeerplaats de weg oprijden.

Monique: Poh, Linda. Ik snap je. Maar maak je je niet een beetje te druk nu? Misschien ben je aan vakantie toe?

Linda: Ja, je hebt gelijk. En daar maak ik me ook al zorgen over. Vliegt het vliegtuig wel, gooit Corona weer roet in het eten? Maar goed. Dankjewel, ik ben het wel kwijt nu. Hé, moet jij zo niet naar de opening van het OLS?

Monique: Ja, ik ga zo. En straks gezellig naar de optocht kijken. Ik vind het toch wel wat hoor. Dat het nu in Meijel te doen is!

Linda: Ja, als echte Meijelse zul je best wel trots zijn. En terecht! En wat is het allemaal super georganiseerd. Dat heeft wel wat voeten in de aarde gehad.

Monique: Zeg dat wel. Dat is ‘positief kudde gedrag’:  Met zijn allen de schouders eronder zetten. Ze hebben echt keihard gewerkt, en nog! Ik denk dat een grote groep Meijelnaren straks opgelucht is, als het weer achter de rug is.

Linda: Ik denk dat ze regionaal, of zelfs daarbuiten grote ogen zullen opzetten. Ik las dat Willibrordus best wel out of the box is, vernieuwend. Dat OLS is echt gebaseerd op oude tradities. En nu wordt Anoesjka Koopmans van Schutterij St. Willibrordus zelfs de eerste vrouwelijke president van het OLS! Trouwens, even wat anders. Laatst was Meijel een item op SBS6.

Monique: Oh ja, over het OLS?

Linda: Nee, helaas. Eigenlijk met slecht nieuws. Over de brand op de Vieruitersten. Hoe zou het er nu bijliggen?

Monique: We kunnen er nu wel effe langslopen en dan via het Startebos terug. Pikken we aan het einde een stukje ‘optocht’ mee, als we er nog te voet door kunnen.

Linda: We gaan het zien. Zie ik je vanavond ook op het OLS terrein?

Monique: Jazeker. Dan krijg je van mij een lekker potje Bier van Hier. Gaat het weer een beetje?

Linda: Ja hoor. Dankjewel.

loader