‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 28 augustus 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  

Natuurlijk!

Monique: Wat vind jij van het seizoen?

Linda: Nou, héérlijk. Ja, ik weet het, het is warm, maar ik doe het er goed bij.

Monique: Maar dat bedoelde ik niet. Ik bedoel het wespenseizoen.

Linda: Ja ach, het hoort erbij. Eerst vliegen, dan wespen en dadelijk komen de muggen weer.

Monique: Ik word er knettergek van. Kijk, bijen hebben tenminste nut en ze laten mij met rust, maar een mug! En als ie me nou ’s nachts zou steken en zou wegwezen, maar nee. Eerst 3 uur lang rond mijn hoofd zoemen en me wakker houden. Vlieg toch op!

Linda: Nee, mug.

Monique: Huh? Nou ja, laten we maar geen beren op de weg zetten.

Linda: Het is tenminste puur natuur! Weet je wat dat niet is? Wespentailles! Kijk maar eens rond op social media. Vrouwen, wat zeg ik, jonge meiden, trainen zich een ongeluk voor een smalle taille, laten hun billen opspuiten in Turkije en snoeren zich helemaal in, om er als een soort rare zandloper uit te zien.

Monique: Ja, en dan liefst nog met van die opgeblazen lippen en nepborsten. Verschrikkelijk, die zogenaamde schoonheidsidealen!

Linda: Maar ja, dat is ook van alle tijden. Vroeger bonden de chinezen de voeten van hun kinderen in om ze klein te houden. Heb je die verminkte voetjes wel eens gezien? Of die stammen in Afrika, waar een lange hals ‘mooi’ gevonden wordt. Ze dragen een soort ringen als ketting om hun hals en telkens wordt er eentje bij gezet om het zaakje op te rekken.

Monique: Het doet me al pijn als ik eraan denk. Nee, geef mij dan maar een platte kont en een extra ‘zwembandje’.

Peter: ‘Lovehandle’ heet dat.

Frank: Nou, bij sommige de hele zwembaden-handel van Coolen-Pluijm! Wat sommige mensen in de zomer allemaal aan je laten zien. Die geven ‘van een mug een olifant maken’ een heel andere betekenis!

Peter: Ach, iedereen is anders en gelukkig maar. Hè, Frank!

Frank: En bedankt, Peter!

Peter: Grapje, jongen. Hé over grapjes gesproken. Het is onze laatste vakantiedag vandaag. We zijn afgelopen week naar een paar superleuke theatervoorstellingen geweest van het Limburg festival en dadelijk wilden we op de fiets stappen voor hun afsluiter: Natuurlijk…Theater.

Linda: Natuurlijk!

Monique: Leuk, dan zijn we over een uurtje op de fiets bij jullie. Lekker rondje fietsen met op de meest bijzondere plekjes een korte theatervoorstelling, terwijl je met je kont in het gras zit. Het steekt echt heel leuk in elkaar.

Linda: Natuurlijk! Tussen de muggen en de mieren. Ik dacht dat jij ‘er gek van werd’?! En dan met mijn hooikoorst. Nee, wij zijn naar Low Lands geweest, dus ik heb effe genoeg cultuur ‘gesnoven’.

Frank:  Toen we kwamen terug gereden, zagen we trouwens hoe de weg is opgeknapt tussen Asten en Meijel. Dat hebben ze fantastisch gedaan! Je hebt echt het gevoel dat je naar een Peeldorp rijdt, met dat hout langs de weg.

Peter: En nu maar hopen dat die vandalen eens van ons mooie Peelhout afblijven! Laatst is de Belfort weer voor de zoveelste keer vernield. Ik kan daar zo kwaad om worden, dat nutteloze vandalisme.

Frank: Zonde. Ik vind het altijd erg mooi om met helder weer op de Belfort te staan en tot wel 20 km ver alle omringende kerken te zien liggen. Wij willen met het Oogstdankfeest trouwens de Meijelse toren beklimmen, weet jij of die dan open is?

Linda: Ja Frank, dat zou jij nog effe opzoeken op hun site. Ik ben vooral benieuwd hoe alles weer versierd wordt met bloemen en fruit en zo.

Monique: En beestjes!

Linda: Pas maar op, dat ze je niet in je bil steken. Ben jij straks trendsetter met één dikke bil!

Monique: Nou Linda, ik heb best wel wat ambities, maar trendsetter worden is er niet een van.

Linda: Ben maar gewoon jezelf, dan ben je al gek zat!

Peter: Ik zeg: het word tijd om wat te gaan drinken! Kijk, hier is een terrasje.

Monique: Het is wel erg vroeg voor een terrasje. Wat moeten de mensen daar wel niet van zeggen?!

Peter: En daarom wil ik een hond. Maar ja, daar hebben we het nu al zo vaak over gehad en jij wilt geen beesten.

Linda: Oké jongens, jullie zijn me kwijt. Monique, sinds wanneer trek jij je iets van ‘de mensen’ aan en wat heeft dat in hemelsnaam met een hond te maken?

Peter: Kijk. Als je vroeg een terrasje wilt pikken, maar niet ‘bij de mensen over de tafel wilt gaan’, moet je zorgen dat je een hond bij je hebt. Als ze dan hun wenkbrauw optillen zeg je: ’de hond moet nog drogen’. Dan kom je er altijd mee weg. Als het tenminste redelijk weer is, en geloofwaardig dat de hond bij ‘Éévertje’ in het water gedoken is.

Monique: Zoals gezegd, ik houd niet van beestjes en er komt zeker geen hond. En ik heb geen smoesje nodig, want het zit al hartstikke vol met mensen. Kijk, daar is een tafeltje vrij en ze hebben plantenspuiten, dat is fijn.

Linda: Natuurlijk, plantenspuiten. Ik zal wel een zonnesteek hebben of zo, maar ik haak helemaal af bij jullie geklets.

Peter: Een natje en een droogje krijgt zo wel een heel andere betekenis.

Monique: Dat is tegen de wespen, Linda. Als je erop spuit, denken ze dat het regent en gaan naar hun nest. Terwijl wanneer je ze weg wilt slaan, ze juist agressief worden.

Linda: Werkt het ook tegen ‘Franks’, die ‘s avonds niet mee naar huis willen? Of worden die daar juist agressief van?

Monique: Haha, ik zou het zeker eens uitproberen.

loader