‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 6 maart 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  


Willemien: Afgelopen dagen heb ik veel gewandeld

Marjo: Ja eindelijk, de zon weer eens zien schijnen

Willemien: ik dacht al dat de zon op vakantie was

Marjo: Heb je carnaval gevierd?

Willemien: Ja wat dacht jij!

Marjo: ik ben niet geweest. Kon er niet aan wennen dat ik weer los mocht gaan.

Willemien: in het  cafe ging iedereen weer los. Mooi om iedereen weer te zien. Het was allemaal als vanouds

Marjo: ik was wel blij dat ik na 2 jaar weer eindelijk langs Ron in bed kon liggen

Willemien: Dat snap ik niet. Zijn jullie nog steeds aan het daten?

Marjo: Dan heb je niet goed naar Mark Rutte geluisterd

Willemien: Daar heb ik goed naar geluisterd, ik ben flink op stap geweest.Maar wat bedoel je dan?

Marjo: Nou ik heb 2 jaar op het logeerbed gelegen. Ik moest toch anderhalve meter afstand houden?

Willemien: Dan heb je jezelf veel te kort gedaan. Je moet niet alles wat er wordt gezegd letterlijk nemen. Ik heb mijn motor weer opgeladen. Zaterdag na de vastelaovesmis ben ik begonnen. Sjòn om zo de vastelaovend te beginnen, met alle carnavals verenigingen en de Heimat Kapelle. Carnavalszondag was in D’n Binger ‘t Floptochtebal waar alle carnavalsverenigingen samen waren. Daar kreeg Els van Bommel ‘t Kievelhart voor haar werkzaamheden bij D’n Binger.

Marjo: Dat is mooi!

Willemien: Heeft ze verdiend. Mooi initiatief van de Kieveloeët, zo hebben ze meerdere Meijelse inwoners ‘n hart onder de riem gestoken of als dank gegeven.

 

Marjo: Als we niet meer kunnen wandelen kunnen we hier over een tijdje gaan paard rijden.

Willemien: Hier op de Langstraat, op de plaats van de nertsen boerderij?

Marjo: Hier komt een paardenhouderij met 90 paarden en appartementen voor de medewerkers.

Willemien: Ik denk niet dat dat voor ons Méélse dörskes is bedoeld want een goed paard maakt je nog geen ruiter.

Marjo: Dat klopt.

Willemien: Kun jij je een paard veroorloven?jij moet eerst maar eens zorgen dat je minder verkeersboetes krijgt zodat je geld hebt voor een paard te onderhouden.

Marjo: Ik let wel op de snelheid.

Willemien: Daar heb je gelijk in, maar  je zit vaak met je telefoon te knommelen tijdens het rijden.Als je mij appt in de auto en de politie ziet dat kost dat voortaan  €350,00.

Marjo: Dat is zuunt geld dan kunnen we beter vaker gaan wandelen  en iedere week een tas koffie drinken.

Willemien: Dat is een goed plan! We pakken meteen de koe bij de horens.Ik zie dat Sebastiaan, bij de Stoep naar ons aan het zwaaien is. Daar gaan we  even koffie drinken.

 

>>>>>Intussen bij ‘Oppe Koffie’, op het nieuwe voorterras aan de pleinkant:

 

Henk: Bijzonder, dat we hier nu zitten in het zonnetje. Én bijzonder, dat jij me een rondje Sóndese ‘brunch’ geeft…

Jan: Nou, ik las vrijdag een stukje op Meijel24. Over een ‘Rondje bijzonder’. Waarbij je óppe fiets met een route van 35 kilometer, zeven kleinere aanbieders van dagbestedingsplekken kan bezoeken.

Henk: Dat heeft Toos me ook laten lezen. Maar dat is toch pas, op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart? In de ‘Ontdek de zorg-Week’?

Jan: Die schrijvers, hadden er een foto bijgeplakt. Van een overheerlijke brunch, met zeer goede en vriendelijke bediening.

Henk: Ja, maar dan is het toch nog niet dit weekend??

Jan: Op die foto zag ik –hoewel een beetje “vaag”- zag ik Jan van Rijt smullen, in goe gezelschap. Ik dacht, als die dat alle mag, mogen wij ook.

Henk: Zou die Jan van Rijt, echt die 35 kilometer hebben gefietst, om zo’n fijne Brunch te kunnen smikkelen?

Jan: Tuurlijk! Die moet volgens mij véél fietsen…

Henk: Hoe kom je dáár nog toch bij?!

Jan: Hoe is die anders, aan al die ijzeren wielen gekomen, van dat mooie, inelkaar gelaste kunstwerk bij het pad op de Startebos, met al die doorelkaarlopende Kievels?? En wat dacht je van zijn Kunstwerk, bij de Fiets4daagse??

===

Henk: Voor wat, gingen eigenlijk gistermiddag rond 16.30 uur de kerkklokken. En wel, en kwartier. En daarna nog eens. Het luiden van kerkklokken in heel Nederland voor de Oekraïne, was toch op Aswoensdag??

Jan: Nou, toevallig stond ik hier. Om de brunch voor vandaag af te spreken. Ik zag zuster Ancilla uit de kerk komen. En in een auto op het pleintje stappen.

Henk: O, wacht eens! Die bijdragen op A4 konden tót woensdag 2 maart bij Joke Blankers of Ans Creemers afgegeven worden. En die hebben er een Dankjewel Boek voor haar van gemaakt. Dan zal ze het wel gekregen hebben.

Jan: Dat, zal het zijn! Want ik zag steeds kleine groepjes om de zoveel tijd naar binnen lopen. Meijelsen, maar ook gezichtjes van de buurparochies zoals Beringe, Grashoek en Helden waar ze vaker kwam voor de kerk daar, voor kaarten te maken en te zingen.

Én, dan is voor mij nog meteen iets vaags opgelost: ik zag Peter Daniëls, Frits Berben maar ook Koen Verstappen én de bus van Mark van Rooij van d’n Hangtafel zaterdag wéér naar de kerk gaan. Precies 1 week na de Vastelaovesmis. Ik dacht al:

de Vastelaovend is toch met Aswoensdag afgesloten. Heb ik wat, gemist?! …

 

loader