‘Vanuit de zijbeuk’

week 10-2022: (door Mat)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

De waarheid als eerste slachtoffer

Uit velerlei berichtgevingen blijkt telkens weer, dat aan het voeren van een oorlog – vooral aan de zijde van de aanvaller – een enorme voorbereiding vooraf gaat. Voer ik vooral oorlog vanuit de lucht, of zijn het vooral de ‘grondtroepen die het vuile werk gaan opknappen? Kies ik voor verrassing of laat ik de macht van het getal (in manschappen en wapens) het werk doen? Deze strategieën worden vaak met uiterste precisie uitgewerkt, gevolgd door een gigantisch proces om alle middelen en manschappen op de juiste momenten naar de juiste posities te dirigeren.
Aan dit alles gaat – zo blijkt ook nu weer uit de inval van Rusland in Oekraïne – nog iets geheel anders vooraf. De regering probeert haar zelfbeeld in eigen land stevig op te poetsen, door het beeld van de ander danig te besmeuren. Het beeld dat vele Russen van Poetin hadden, was aardig aan het ‘afbladderen’. Poetin en de kliek er omheen, die zich enorm verrijken en het gemiddelde Russische gezin in de kou laten staan. Er zijn afleidingsmanoeuvres gevraagd om dit beeld te doen kantelen. Je gaat het beeld van een wrede vijand – in dit geval Oekraïne – optuigen. ‘Daar is een stelletje neo-nazi’s aan de macht, dat met hulp van Westerse vriendjes het Russische volk onder de voet wil lopen’. Poetin en de zijnen zetten de zaak volledig op z’n kop. Oekraïne wordt afgeschilderd als  de agressor. En als slachtoffer van deze agressie ben jij – Rusland c.q. Poetin – gedwongen je hiertegen te verdedigen. En er zijn middelen in overvloed om deze ‘omgekeerde wereld’ in woord en beeld aan je onderdanen uit te serveren. Als dit beeld dan stevig op ieders netvlies staat, kun je aan de uiteindelijke inval beginnen. Met deze zelf gecreëerde werkelijkheid – deze nep-werkelijkheid – trek je dan vervolgens ten strijde. Natuurlijk zit het allemaal veel ingewikkelder in elkaar, maar dit is wel de grote lijn die mij uit alle berichten duidelijk wordt. Voor alle duidelijkheid: berichtgeving van journalisten, die werken voor kranten, radio en TV in ons eigen en de ons omringende landen. Dus niet van berichten, die sociale media als Twitter, Tik Tok en wat dies meer zij, over ons uitstorten.
En ook nu bevestigt de oorlog, die Rusland in Oekraïne voert, het beeld dat al vele oorlogen overleefd heeft. Het eerste slachtoffer van een oorlog is altijd – vaak zelfs lang voordat de wapens gaan spreken – de waarheid! Ik zou het een lichtpuntje willen noemen, dat steeds meer ‘gewone Russen’ het beeld dat Poetin gecreëerd heeft, doorzien en hiertegen – ondanks zware sancties – in verzet durven komen.

Mat

loader